Република Србија
Апелациони суд у Београду
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

16. јул 2021. године
БОШКО СОЛДАТОВИЋ

ПРВОСТЕПЕНА ОДЛУКА

Пресудом Вишег суда у Београду, Одељење за ратне злочине, К По2 3/14 од 8. децембра 2020. године окр. Бошко Солдатовић је због извршења кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва из члана 142, став 1. КЗ СРЈ осуђен на казну затвора у трајању од 15 година. Оштећени су ради остваривања својих имовинско-правних захтева упућени на парницу.

Окривљени Бошко Солдатовић је оглашен кривим што је 11. новембра 1991. године у месту Богдановцу у Републици Хрватској, тада у саставу бивше СФРЈ, као припадник чете Војне полиције Друге пролетерске гардијске механизоване бригаде ЈНА, кршећи правила међународног права за време оружаног сукоба који је на том подручју постојао, а није имао карактер међународног сукоба, између оружаних снага ЈНА, са једне стране и хрватских оружаних формације у које су спадали припадници Збора народне гарде (ЗНГ), хрватских одрамбених снага (ХОС) и Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске, са друге стране, према цивилним лицима која не учествују у непријатељствима, у односу на која се мора поступати у свакој прилици човечно без икакве неповољне дискриминације засноване на етничкој припадности, вршио убиство, тако што је током подневних сати, у делу Богдановаца, у коме су снаге ЈНА успоставиле контролу, самовласно, без ичије наредбе или одобрења и без икаквог разлога, у близини зграде Месне заједнице пуцњима из ватреног оружја лишио живота 9 цивилних лица, мештана несрпске националности усмртивши их на лицу места.

ПОДНОСИОЦИ ЖАЛБЕ

Тужилац за ратне злочине, окривљени и његов бранилац.

ДРУГОСТЕПЕНА ОДЛУКА

Веће за ратне злочине Апелационог суда у Београду, након одржане седнице већа, донело је 11. јуна 2021. године  пресуду Кж1 По2 1/21 којом је одбило као неосноване све жалбе и потврдило првостепену пресуду.


 

Fortior est qui se, quam qui fortissima vincit moenia – Јачи је онај ко себе победи, него онај ко бедеме савлада (Овидије)