Република Србија
Апелациони суд у Београду
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

31. јануар 2010. године

Драгичевић Дичић: 20.000 предмета у Апелационом суду

 
Председница Апелационог суда у Београду Радмила Драгичевић Дичић изјавила је да ће тај жалбени суд задужити више од 20.000 нерешених предмета из кривичне материје, грађанске материје и радног права.

"Највише предмета је из грађанске материје, још није познат тачан број, али је само из Београда примљено више од 10.000 предмета из грађанске материје. Процењено је да ће судије бити задужене са по 500 до 600 предмета грађанске материје, што ће бити велики задатак и терет да реше те преузете предмете", рекла је Радмила Драгичевић Дичић.

Председница Апелационог суда је навела да се приликом преузимања предмета показало да је постојао застој у раду судова, јер је тај суд примио предмете из других виших судова ван Београда који су из 2005. године, што значи да су лежали и више од три године и чекали на решење по жалби и истакла да је то недопустиво.

"Шалтер Апелационог суда ради, пошта се прима редовно и суд је у потпуности у функцији, с тим што је писарница оптерећена изузетним напором да се сви предмети упишу, заведу и расподеле судијама", рекла је Радмила Драгичевић Дичић.

Додала је да су све судије почеле да раде, а у току је примање и распоређивање примљених предмета који су током децембра путовали до надлежних судова.

При крају је уписивање свих предмета и њихово увођење у систем Апелационог суда и референти, сарадници суда и неке судије раде по две смене због тога, рекла је Радмила Драгичевић Дичцић.

Додала је да су расподељени и стари, хитни грађански предмети и да су све судије задужиле одређени број предмета, а додељују им се и нови предмети.
Радмила Драгичевић Дичић изјавила је да последње оптужнице и истраге показују да се гоне главни нарко дилери и организатори, док се у борби против корупције може стећи утисак да влада "блага политика гоњења".

"Када је реч о корупцији, ако се ради анализа пресуда онда мора да се ради и анализа оптужница и кривичних пријава, за које извршиоце кривичних дела корупције се уопште покрећу кривични поступци и истраге, да ли је то најтежа корупција или корупција која се своди на 200, 300 евра", рекла је Радмила Драгичевић Дичић.

Истакла је да се са политиком кривичног гоњења још није зашло у системску корупцију која је пошаст друштва и која се можда одвија у приватизацији и јавним набавкама.

"Таква корупција сама по себи није однос два човека и мале користи појединца, да ли ће бити прегледан или оперисан одмах или за шест месеци, него је то системска корупција која урушава систем земље и све основне вредности", рекла је Радмила Драгичевић Дичић.

(Преузето од Новинске агенције „Бета“)

Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje