Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

Arhiva

21. mart 2019. godine
ABID PODBIĆANIN I DR.

PRVOSTEPENA ODLUKA

Presudom Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje, K. Po1 88/14 od 4. aprila 2018. godine:

  • zbog izvršenja krivičnog dela terorističko udruživanje iz člana 393a, stav 1. KZ u vezi sa krivičnim delom terorizam iz člana 391, stav 1. KZ, krivičnog dela finansiranje terorizma iz člana 393, stav 1. KZ, krivičnog dela vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela iz člana 391b, stav 1. KZ KZ okr. Sead Plojović je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, dok su okr. Izudin Crnovršanin i okr. Rejhan Plojović osuđeni na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po 9 godina i 6 meseci;
  • zbog izvršenja krivičnog dela terorističko udruživanje iz člana 393a, stav 1. KZ u vezi sa krivičnim delom terorizam iz člana 391, stav 1. KZ i krivičnog dela vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela iz člana 391b, stav 1. KZ KZ okr. Abid Podbićanin je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, okr. Goran Pavlović je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, dok je okr. Ferat Kasumović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 7 godina i 6 meseci i
  • zbog izvršenja krivičnog dela terorističko udruživanje iz člana 393a, stav 1. KZ u vezi sa krivičnim delom terorizam iz člana 391, stav 1. KZ, krivičnog dela finansiranje terorizma iz člana 393, stav 1. KZ, krivičnog dela vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela iz člana 391b i krivičnog dela javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela iz člana 391a okr. Tefik Mujović je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina.

Okrivljeni Abit Podbićanin, Sead Plojović, Tefik Mujović, Goran Pavlović, Rejhan Plojović, Izudin Crnovršanin i Ferat Kasumović su oglašeni krivim što su početkom 2013. godine, u Republici Srbiji i više drugih zemalja, međusobno su se, i zajedno sa više drugih za sada neidentifikovanih lica, udružili na duže vreme radi vršenja krivičnih dela terorizam, pa su preduzimali radnje radi ostvarenja plana koji se sastoji u tome da okrivljeni u kontinuitetu prikupljaju finansijska sredstva sa ciljem da se ona koriste u svrhu izvršenja krivičnog dela terorizam i u kontinuitetu preduzimaju radnje na vrbovanju građana Republike Srbije da izvrše ili učestvuju u izvršenju ovog krivičnog dela, odnosno da se pridruže terorističkoj ogrnaizaciji „Islamska država Iraka i Levanta (Šama)“ (IDIL), te su organizovali svoj i odlazak drugih lica u Sirijsku Arapsku Republiku, radi priduživanja oružanom delu ove terorističke organizacije.

Okrivljeni Sead Plojović, Rejhan Plojović, Tefik Mujović i Izudin Crnovršanin su oglašeni krivim što su, ostvarujući plan udruženja, od istomišljenika u Republici Srbiji i zemalja u regionu BiH i Hrvatskoj i više zemalja zapadne Evrope – Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu, kontinuirano prikupljali finansijska sredstva, uključujući i zloupotrebljavajući i priloge vernika, sa ciljem da se ona koriste u svrhu izvršenja krivičnog dela terorizam i vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela, odnosno za vrbovanje više lica, uglavnom koristeći njihov težak materijalni položaj, ostvarjući na taj način kontrolu i uticaj, a potom i za finansiranje putovanje zavrbovanih lica i njihovog boravka u Sirijskoj Arapskoj Republici radi priduživanja oružanom delu IDIL-a i učešća u oružanim sukobima, kao i finansiranja lica koja su se već nalazila u redovima terorističke organizacije, kojim su sredstvima raspolagali, određujući kada će i u koju svrhu biti utrošena.

Okrivljeni Abid Podbićanin, Sead Plojović, Goran Pavlović, Rejhan Plojović, Izudin Crnovršanin i  Ferat Kasumović su oglašeni krivim što su u okviru udruženja koji su stvorili u nameri izvršenja krivičnog dela terorizam u kontinuitetu preduzimali radnje na vrbovanju pripadnika islamske veroispovesti u Republici Srbiji, naročito među mlađim licima i vrbovali više lica da izvrše ili učestvuju u izvršenju ovog krivičnog dela odnosno da se pridruže terorističkoj organizaciji „Islamska država Iraka i Levanta (Šama)“ (IDIL), i drugim terorističkim organizacijama radi učestvovanja u izvršenju navedenog krivičnog dela.

Okrivljeni Tefik Mujović je oglašen krivim što je i kontinuirano javno iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam, tako što je 2013. godine i početkom 2014. godine, na svom fejsbuk profilu, pod pseudonimom „Abdullah Abdullah“, u delu koji je dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja – tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – „Islamska država Iraka i Levanta (Šama)“ (IDIL), propagiraju njene postupke, pozivaju na pružanje materijalne pomoći i pristupanju u njene redove, pozivaju na oružanu borbu, nasilje i ubistva i prikazuju snimke istih, prikazuju mape teritorije koje kontroliše IDIL, i poziva na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu u Rimu.

Takođe, prvostepenom presudom okr. Abit Podbićanin i Goran Pavlović su oslobođeni od optužbe da su izvršili, zajedno sa okr. Seadom Plojovićem, Rejhanom Plojovićem, Tefikom Mujovićem i Izudinom Crnovršaninom krivično delo finansiranje terorizma iz člana 393, stav 1. KZ

PODNOSIOCI ŽALBE

Tužilac za organizovani kriminal, okr. Tefik Mujović i njegov branilac, kao i branioci svih ostalih okrivljenih.

DRUGOSTEPENA ODLUKA

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sednice veća, donelo je 18. januara 2019. godine presudu Kž1 Po1 22/18 kojom je odbilo kao neosnovane sve žalbe i potvrdilo prvostepenu presudu. 


 

 

 

 
Factum infectum fieri nequit – Učinjeno ne može postati neučinjeno (Plaut)