Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

Arhiva

ZAPOČETA KONAČNA RASPODELA SVIH PREDMETA

12.01.2010.

U zgradi Apelacionog suda u Beogradu, u Nemanjinoj ulici broj 9, započeta je 12. januara 2010. godine konačna raspodela svih pristiglih predmeta. Kako bi se postupak sproveo u najkraćem roku vršilac funkcije predsednika suda – sudija Radmila Dragičević – Dičić formirala komisije koje čine svi zaposleni, a koje će pod nadzorom za to određenih sudija vršiti evidentiranje i raspoređivanje predmeta kako je uređeno Sudskim poslovnikom.  

Prednost  u raspodeli imaće predmeti koji su po zakonu hitni, a koji su u skladu sa Akcionim planom selidbe predmeta donetim od strane nekadašnjih Okružnih sudova i Vrhovnog suda Srbije, spakovani  u posebne kutije.  Apelacioni sud u Beogradu od uspostavljanja nove mreže sudova 01. januara 2010. godine ima raspored dežurstava sudija za postupanje u najhitnijim predmetima, te su do sada donete odluke.  

Godišnjim  rasporedom poslova Apelacionog  suda u Beogradu formirana su, pored redovnih odeljenja, i posebna. Njih čine: Odeljenje za organizovani kriminal, Odeljenje za ratne zločine, Odeljenje za postupanje u vojnim predmetima, Odeljenje za krivične postupke prema maloletnicima i Odeljenje radnih sporova.

 

SVE IZABRANE SUDIJE APELACIONOG SUDA U BEOGRADU STUPILE NA FUNKCIJU

5.01.2010.

U ponedeljak 04. januara 2010. godine u bivšoj zgradi Vrhovnog suda Srbije održana  je svečana sednica novoformiranog Apelacionog suda u Beogradu, kojom  je predsedavala vršilac funkcije predsednika suda - sudija Radmila Dragičević Dičić. Na sednici je svih osamdeset i dvoje izabranih sudija stupilo na funkciju, te je od sudija pribavljenjo mišljenje radi donošenja godišnjeg rasporeda poslova.  

Do  useljenja u zgradu u Nemanjinoj ulici broj 9 gde će se nalaziti sedište najviših sudskih instanci, postupanje u najhitnijim predmetima po žalbi, u oblasti građanske i krivične materije, obavljaće se u Višem sudu u Palati pravde u Beogradu, u prostorijama koje su Apelacionom sudu u Beogradu stavljene na raspolaganje.  

Novoformirani Apelacioni sud u Beogradu, prema  Zakonu o uređenju sudova, i Zakonu o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava obavlja drugostepenu nadležnost na području Viših sudova u Beogradu, Valjevu, Zaječaru, Negotinu, Požarevcu, Smederevu i Šapcu.

Konačna raspodela svih pristiglih predmeta očekuje se odmah nakon useljenja  u zgradu u Nemanjinoj ulici, a  prvo zakazivanje glavnih pretresa u  formiranim većima u skladu sa izmenama Zakonika o krivičnom postupku očekuje se već tokom druge polovine februara meseca.

 

 
Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje