Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

Arhiva

U APELACIONOM SUDU U BEOGRADU ODRŽANO SAVETOVANjE NA TEMU „MEDIJSKO PRAVO“

21.10.2011.

Apelacioni sud u Beogradu je danas ugostio dva ugledna pravna stručnjaka iz oblasti medijskog prava – profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu dr Vladimira Vodinelića i docenta istog Fakulteta dr Sašu Gajina.

Savetovanje je organizovano u cilju približavanja prakse Evropskog suda za ljudska prava u oblasti medijskog prava sudijama i sudijskim pomoćnicima, kao i radi celovite analize dosadašnje sudske prakse u toj oblasti. Na savetovanju su razmatrana i pitanja koja su se u dosadašnjoj sudskoj praksi u oblasti medijskog prava pokazala kao sporna.

Sastanku su prisustvovale sudije i sudijski pomoćnici Apelacionog suda u Beogradu i viših i osnovnih sudova koji potpadaju pod nadležnost ovog suda.

Ovo je prvo savetovanje stručnog karaktera organizovano od strane Apelacionog suda u Beogradu i nastalo je, prevashodno, kao rezultat težnje da se zbog značaja koju ova oblast prava ima sudska praksa ujednači i na taj način doprinese većoj pravnoj sigurnosti.
Zaključci koji su izvedeni na ovom savetovanju ukazali su na potrebu za organizovanjem ovakve vrste skupova češće zbog čega će Apelacioni sud u Beogradu nastojati da i ubuduće organizuje ovaj tip savetovanja i na taj način da što veći doprinos uspostavljanju neophodnih uslova za afirmaciju pravde u Republici Srbiji.

 

 
Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje