Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

Arhiva

VRHOVNI KASACIONI SUD ODBIO ZAHTEV ZA ZAŠTITU ZAKONITOSTI U POSTUPKU KOJI JE VOĐEN PROTIV OKRIVLjENOG UROŠA MIŠIĆA

20.02.2012.

Presudom Vrhovnog kasacionog suda od 13. oktobra 2011. godine odbijen je kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca podignut protiv pravnosnažne presude ovog suda kojim je okr. Uroš Mišić zbog izvršenja krivičnog dela ometanje ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti ili održavanja javnog reda i mira osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest meseci.

Presudom Apelacionog suda od 6. aprila 2011. godine, a koja je bila predmet razmatranja od strane Vrhovnog kasacionog suda po podnetom zahtevu za zaštitu zakonitosti, preinačena je presuda Višeg suda u Beogradu kojom je okr. Uroš Mišić zbog izvršenja krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

U obrazloženju presude Vrhovnog kasacionog suda se navodi da je neosnovan zahtev Republičkog javnog tužioca da je Apelacioni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, te da je povredio krivični zakon, te se, između ostalog, navodi i to da je Apelacioni sud u obrazloženju presude određeno i potpuno izneo koje činjenice i iz kojih razloga je uzeo kao dokazane ili nedokazane, dajući, pri tome, vrlo detaljne razloge za sve činjenične zaključke, pa dakle i razloge o tome na osnovu kojih dokaza je utvrdio način na koji je oštećeni zadobio povrede, vreme trajanja napada, da okrivljeni nije pokušao da ugura oštećenom baklju u usta, kao i o svim ostalim bitnim činjenicama od značaja za postojanje krivičnog dela i krivice okrivljenog.

 

SUDIJI SAVKI GOGIĆ PRESTALA SUDIJSKA FUNKCIJA U APELACIONOM SUDU U BEOGRADU

1.02.2012.

Savki Gogić, sudiji Krivičnog odeljenja i Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu od njegovog osnivanja, prestala je sudijska funkcija, usled navršenja radnog veka.

Odlaskom sudije Savke Gogić Apelacioni sud u Beogradu svoj rad nastavlja sa sedamdeset i četvoro sudija (uključujući i vršioca funkcije predsednika suda).

Sudija Savka Gogić je ceo svoj radni vek, od 1973. godine, provela radeći u sudu. Sudija je od 1976. godine.

U Apelacionom sudu u Beogradu bila je predsednik petog veća Krivičnog odeljenja, čiji su članovi veća bile sudije Mirjana Popović i Snežana Dimitrijević, i član prvog veća Posebnog odeljenja za organizovani kriminal kojim predsedava sudija Slobodan Rašić.

Biografiju sudije Savke Gogić možete pročitati ovde.

 

 
Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje