Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English


 

 

 

R E P U B L I K A   S R B I J A
APELACIONI SUD U BEOGRADU
I Su. br.
2/10-26
Dana,
12.02.2010. godine

 

B e o g r a d

Vršilac funkcije predsednika Apelacionog suda u Beogradu, sudija Radmila Dragičević Dičić, nakon razmatranja Izveštaja o broju nerešenih preuzetih predmeta u radu suda i utvrđivanja postojanja velikog broja nerešenih starih predmeta u svim sudskim odeljenjima, na osnovu člana 12. Sudskog poslovnika, dana 12.02.2010. godine, donela je

PROGRAM REŠAVANjA STARIH PREDMETA U 2010. GODINI

I

Program rešavanja starih predmeta obuhvata mere neophodne za hitno okončavanje najstarijih sudskih postupaka, u svim sudskim odeljenjima, kao što su: izmena unutrašnje organizacije suda, promena godišnjeg rasporeda sudija, privremena preraspodela radnog vremena i uvođenje prekovremenog rada i druge neophodne i korisne mere.

II

Program obuhvata, dve grupe starih predmeta u sudskim odeljenjima:

Prvu grupu starih predmeta čine predmeti u kojima su postupci započeti pre 2008.godine, kao i najstariji predemti, u kojima su postupci započeti pre 2006.godine:

1.  u Građanskom odeljenju – ukupno 7852, odnosno prosečno 206 predmeta po sudiji, uključujući najstarije predmete u kojima je postupak započet pre 2006.godine, kojih ukupno ima 5151, odnosno prosečno 135 predmeta po sudiji.

2.  u Građanskom odeljenju za radne sporove – ukupno 3037, odnosno prosečno 337  predmeta po sudiji, uključujući najstarije predmete u kojima je postupak započet pre 2006.godine, kojih ukupno ima 1592, odnosno prosečno 176,8 predmeta po sudiji.

3.  u Krivičnom odeljenju - ukupno 859, odnosno prosečno 33 predmeta po sudiji, uključujući najstarije predmete u kojima je postupak započet pre 2006.godine, kojih ima ukupno 315, odnosno prosečno 12 po sudiji.

4.  u Posebnom odeljenju za suzbijanju organizovani kriminal - ukupno 15, odnosno prosečno 1,5 predmeta po sudiji, uključujući najstarije predmete u kojima je postupak započet pre 2006.godine, kojih ima ukupno 3, odnosno prosečno 0,3 po sudiji.

5.  u Posebnom odeljenju u postupcima za ratne zločine - ukupno 7, odnosno prosečno 1,4 predmeta po sudiji, uključujući najstarije predmete u kojima je postupak započet pre 2006.godine, kojih ima ukupno 4, odnosno prosečno 0,8 po sudiji.

6.  u Odeljenju za postupanje u vojnim predmetima - ukupno 4, odnosno prosečno 1,3 predmeta po sudiji, uključujući najstarije predmete u kojima je postupak započet pre 2006.godine, kojih ima ukupno 1, odnosno prosečno 0,3 po sudiji

Drugu grupu starih predmeta, čine predmeti u kojima postupci po žalbi nisu okončani u rokovima predviđenim Zakonom o parničnom postupku i Zakonikom o krivičnom postupku:

1.  u Građanskom odeljenju- postupci po žalbi koji traju duže od 6 meseci, kojih ima ukupno 5764 ,odnosno prosečno 147,7 po sudiji.

2.  u Građanskom odeljenju za radne sporove - postupci po žalbi koji traju duže od 6 meseci, kojih ima ukupno 2409, odnosno prosečno 267,6 po sudiji.

3.  u Krivičnom odeljenju - postupci po žalbi traju koji duže od 4 meseca, kojih ima ukupno 470, odnosno prosečno 18 po sudiji

4.  u Krivičnom odeljenju - postupci u kojima je određen pritvor, a postupak po žalbi traje duže od 3 meseca, kojih ima ukupno 31, odnosno prosečno 1,19 po sudiji

5.  u Posebnom odeljenju za suzbijanju organizovani kriminal - postupci po žalbi traju koji duže od 4 meseca, kojih ima ukupno 3, odnosno prosečno 0,3 po sudiji

6.  u Odeljenju za postupanje u vojnim predmetima - postupci po žalbi traju koji duže od 4 meseca, kojih ima ukupno 7, odnosno prosečno 2,3 po sudiji

Najstariji predmeti u ovoj grupi predmeta, predstavljaju predmeti u kojima postupci po žalbi nisu okončani u roku od 1 godine.

III

CILjEVI PROGRAMA

Smanjenje ukupnog broja nerešenih starih predmeta u građanskoj materiji u kojima su postupci započeti pre 2008.godine, za 30% u odnosu na broj nerešenih preuzetih predmeta zaključno sa 31.12.2010.godine.

Smanjenje ukupnog broja nerešenih starih predmeta u kojima postupci po žalbi nisu okončani u rokovima predviđenim Zakonom o parničnom postupku i Zakonikom o krivičnom postupku, za 30% u odnosu na broj nerešenih preuzetih predmeta zaključno sa 31.12.2010.godine.

Potpuno okončanje svih najstarijih predmeta u građanskoj materiji u kojima su postupci započeti pre 2006.godine zaključno sa 31.12.2010.godine.

Potpuno okončanje svih starih predmeta u krivičnoj materiji u kojima su postupci započeti pre 2008.godine zaključno sa 01.05.2010.godine.

Umanjenje ukupnog broja starih predmeta po odeljenjima za 30% početkom sledeće godine u odnosu na tekuću.

IV

MERE ZA SPROVOĐENjE PROGRAMA

Postupanje po starim predmetima odvijaće se u odeljenjima i većima formiranim Godišnjim rasporeda poslova za 2010.godinu, I Su br. 2/2010-1 od 06.01.2010.godine.

U cilju realizacije mera za sprovođenje programa, neophodno je preduzeti sledeće aktivnosti:

1.  Preko sudske pisarnice u saradnji sa sudijskim pomoćnicima, utvrditi, po sudskim većima, broj najstarijih nerešenih preuzetih predmeta u kojima su postupci započeti pre 2006.godine.

2.  Utvrditi da li postoji očigledna nesrazmera opterećenosti sudija najstarijim nerešenim preuzetim predmetima,

3.  Ukoliko se utvrdi da postoji veća nesrazmera u opterećenosati sudija, v.f.predsednika suda, će u cilju ravnomernog opterećenja sudija najkasnije do 30.03.2010.godine, posebnom odlukom izvršiti preraspodelu najstarijih nerešenih preuzetih predmeta u kojima su postupci započeti pre 2006.godine.

Nakon realizacije navedenih aktivnosti, potrebno je započeti sa merama za sprovođenje Programa.

IV-a

Dužnosti sudija:

Svako sudsko veće je dužno da napravi plan većanja najstarijih nerešenih preuzetih predmeta, vodeći računa o trajanju postupka (datum podnošenja inicijalnog akta) i trajanju postupka po žalbi (datum prijema žalbe). Predsednici veća dužni su da Plan većanja dostave predsednicima sudskih odeljenja najkasnije do 01.04.2010.godine.

Svaki sudija je dužan da za sednicu veća po utvrđenom planu većanja priprema predmete tako što će prioritet, najmanje do 30%, u referisanju i većanju, dati nerešenim preuzetim predmetima koji su započeti pre 2000.godine i u kojima postupci po žalbi nisu okončani u roku od 1 godine.

Svaki sudija je dužan da poštuje redosled prijema žalbe u većanju predmeta i izradi odluka, vodeći računa o vremenu podnošenja inicijalnog akta, osim u hitnim predmetima i predmetima koji spadaju u prvu grupu starih predmeta, a postupak po žalbi nije okončan u rokovima predviđenim Zakonom o parničnom postupku i Zakonikom o krivičnom postupku.

Preporučuje se angažovanje sudijskih pomoćnika iz sudskih odeljenja za pripremu i organizaciju većanja, kao i za sačinjavanje izveštaja na obrascima za pojedinačne stare predmete, kao i za izradu izveštaja u predmetima krivične materije o rokovima nastupanja zastarelosti.

Posebno hitno postupanje, očekuje se u najstarijim predmetima u kojima postupanje u predmetima, podrazumeva pripremu predmeta u građanskoj materiji (postupci započeti pre 2000.godine i u kojima postupci po žalbi nisu okončani u roku od 1 godine) za sednicu veća i odlučivanje po žalbi zaključno sa 31.12.2010.godine, kao i pripremu predmeta u krivičnoj materiji (postupci započeti pre 2008.godine i u kojima postupci po žalbi nisu okončani u roku od 1 godine) za sednicu veća i odlučivanje po žalbi zaključno sa 01.05.2010.godine

Sve sudije su dužne da poštuju radno vreme suda utvrđeno odlukom predsednika Vrhovnog kasacionog suda, a o eventualnoj preraspodeli radnog vremena biće blagovremeno obavešteni.

Sudije mogu zakazivati sednice veća i van radnog vremena, posle 15,30 časova, po prethodnom obaveštavanju sudske uprave, u kojim slučajevima će sudijama i zaposlenima čiji je rad neophodan, može biti isplaćena naknada za prekovremeni rad.

Sve sudije, su dužne da redovno dostavljaju predsedniku suda izveštaje o najstarijim postupcima (nerešeni preuzeti predmeti koji su započeti pre 2000.godine i u kojima postupci po žalbi nisu okončani u roku od 1 godine) u kojima postupak po žalbi, pred ovim sudom, traje preko dva meseca, sa obrazloženjem zbog čega je predmet još uvek nerešen, kao i očekivani datum njegovog rešavanja.

IV-b

Dužnosti Upravitelja  sudskih pisarnica i referenata u pisarnicama

Upravitelj sudskih pisarnica je dužan da organizuje rad pisarnica tako da najstari predmeti koji ulaze u program budu vidno obeleženi crvenom bojom u gornjem desnom uglu korica predmeta, iznad poslovnog broja, senčenjem i rečju "program".

Upravitelj sudskih pisarnica dužan je da rad pisarnica organizuje tako da se označavanje konačno rešenih predmeta vodi isključivo u skladu sa članom 250 Sudskog poslovnika.

Referenti u pisarnicama dužni su da evidentiraju predmete po svim materijama koji su stariji od dve godine, kao i one koji su stariji od pet godina u odnosu na dan podnošenja inicijalnog akta, a postupak po žalbi u njima nije okončan u rokovima predviđenim Zakonom o parničnom postupku i Zakonikom o krivičnom postupku. Predmeti se evidentiraju po hronološkom redu, uključujući broj predmeta, osnov spora, datum kada je predmet zaveden u sudu, trenutnu fazu u kojoj se predmet nalazi i sledeći korak u postupku. Referenti u pisarnicama su, takođe, dužni da posebnu pažnju obrate prilikom rukovanja ovim predmetima.

Upravitelj sudskih pisarnica dužan je da najkasnije do 5. u mesecu podnosi izveštaj o predmetima u kojima je odluka po žalbi doneta na sednici veća, a u njima nisu urađene odluke u roku od 30 dana, izveštaj o starim i najstarijim predmetima iz prve grupe starih predmeta, kao i izveštaj o starim predmetetima iz druge grupe starih predmeta u kojima postupci po žalbi nisu okončani u rokovima predviđenim Zakonom o parničnom postupku i Zakonikom o krivičnom postupku.

Izveštaj se dostavlja predsedniku suda, predsednicima sudskih odeljenja, sudiji izvstiocu čiji je predmet obuhvaćen izveštajem i predsedniku veća u čijem veću se nalazi određeni sudija.

VI

PRAĆENjE SPOROVOĐENjA PROGRAMA

Radi praćenja realizacije Programa reševanja starih predmeta, formira se komisija koju sačinjavaju: v.f. predsednika suda, zamenici v.f. predsednika suda, predsednici sudskih odeljenja, upravitelj pisarnice i sekretar suda, sa zadatkom nadzora za praćenje sprovođenja programa

Predsednici svih sudskih odeljenja u skladu sa ovim programom formiraće podkomisije, koje će obavljati neposrednu kontrolu nad sporovođenjem mera programa i realizovati program u pojedinačnim sudskim odeljenjima. Komisija se sastoji od dvoje sudija iz odeljenja, dvoje sudijskih pomoćnika i referenta pisarnice. Odluku o formiranju podkomisija, predsednici sudskih odeljenja, dostaviće v.f. predsedniku suda, najkasnije do 01.04.2010.godine.

Predsednici sudskih odeljenja dužni su da prate sprovođenje Programa i da jednom mesečno održavaju sastanak svih sudija iz tog odeljenja na kome će razmatrati mesečne izveštaje o starim predmetima svakog sudije ponaosob. Na sastanku se utvrđuju i aktivnosti koje je neophodno preduzeti za smanjenje broja starih predmeta, a zapisnik sa sastanka dostavlja se predsedniku suda.

Predsednici sudskih veća dužni su da prate izvršenje mera predviđenih Programom u svom veću, a o sporinim pitanjima i problemima obaveštavaju predsednike odeljenja i predsednika suda.

Svaka tri meseca predsednik suda obaveštavaće sve sudije o starim predmetima svakog sudije ponaosob (broj, vrsta i starost predmeta).

VII

MERE KOJIMA SE SPREČAVA POVEĆANjE BROJA STARIH PREDMETA

Pisarnica će sve novoprimljene predmete hitno iznositi sudijama kojima su raspoređeni u rad, koji će odmah razmotriti ispunjenost procesnih pretpostavki za odlučivanje o osnovanosti žalbe (dozvoljenost, blagovremenost i urednost žalbe).

Jednom mesečno će se održavati sednice Odeljenja sudske prakse na kojima će se zauzimati pravni statovi o spornim pravnim pitanjima koji će doprineti bržem rešavanju starih predmeta.

 V.f.predsednika suda, će u toku 2010.godine, kada u sudu bude zaposleno 83 izvršilaca na radnom mestu sudijski pomoćnik, i budu ispunjene i druge pretpostavke, formirati Pripremna odeljenja u okviru sudskih odeljenja, radi ispitivanja procesnih pretpostavki za vođenje postupka i odlučivanje o pravnim lekovima, kao i za obavljanje dugih poslova, koji će doprineti efikasnijem i ažurnijem radu suda.

Izmenama Godišnjeg rasporeda poslova za 2010.godinu, bliže će se odrediti poslovi koji se obavljaju u pripremnom odeljenju i sudijski pomoćnici koji će obavljati poslove.

VIII

Program rešavanja starih predmeta stupa na snagu odmah.

Od momenta stupanja na snagu programa, sudije su dužne da predsedniku suda svakog 1. do 5. u mesecu dostave izveštaj o postupanju u starim predmetima, a da u izveštaju o postupanju u najstarijim predmetima posebno naznače rokove i mere neophodne za okončanje postupka.

V.f predsednika suda nadziraće sprovođenje ovog programa, istovremeno su odgovorni za njegovo funkcionisanje i uspešno ispunjenje.

 

v. f. predsednika Apelacionog suda u Beogradu, sudija

Radmila Dragičević Dičić

 

Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje