Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English
21.08.2023.

Donete odluke - drugostepeno građansko avgust 2023

21. avgust 2023. godine
APELACIONI SUD U BEOGRADU POTVRDIO REŠENjE VIŠEG SUDA U BEOGRADU KOJIM JE U POSTUPKU OBEZBEĐENjA BUDUĆEG POTRAŽIVANjA ODREĐENA ZABRANA OTUĐENjA IMOVINE RODITELjA MAL.K.K.

PRVOSTEPENA ODLUKA

Rešenjem Višeg suda u Beogradu R 387/23 od 28. juna 2023. godine, određena je privremena mera radi obezbeđenja budućeg novčanog potraživanja izvršnih poverilaca M.M. i drugih, pa je zabranjeno izvršnom dužniku M.K otuđenje i opterećenje nepokretnosti i udela na nepokretnostima i to stanovima, gradskom građevinskom zemljištu, poljoprivrednom zemljištu, garaži-parking mestu, porodičnoj stambenoj zgradi i pomoćnoj zgradi, te je određen upis zabeležbe zabrane otuđenja i opterećenja nepokretnosti određenih ovim rešenjem u nadležni katastar nepokretnosti. Istovremeno je određena privremena mera zabranom izvršnom dužniku M.K. da otuđi, odnosno optereti automobil „marke Fiat 500“, 2017. godina proizvodnje. Takođe, prvostepenim rešenjem određena je privremena mera, pa je naloženo Narodnoj banci Srbije-Organizaciji za prinudnu naplatu i javnom izvršitelju da sva novčana sredstva kojima raspolaže izvršni dužnik M.K. na računima i štednim ulozima kod poslovnih banaka zapleni, prenese i položi u depozit javnog izvršitelja do iznosa od 2.700.000,00 evra u dinarskoj protivvrednosti, a koja sredstva će se čuvati u depozitu javnog izvršitelja sve do pravnosnažnog okončanja parničnog postupka. Određena je i privremena mera popisom i oduzimanjem gotovog novca, nakita i hartija od vrednosti izvršnog dužnika. Određen je rok od 30 dana izvršnim poveriocima za podnošenje tužbe u cilju opravdavanja određenih privremenih mera. Privremene mere ostaju na snazi do pravnosnažnog okončanja postupka pokrenutog tužbom izvršnih poverilaca kao i da žalba ne odlaže izvršenje. Izvršni dužnik je obavezan da izvršnim poveriocima solidarno naknadi troškove postupka.

PODNOSIOCI PRAVNOG LEKA 

Izvršni dužnik

Izvršni poverioci-u delu kojim je odlučeno o troškovima postupka.

DRUGOSTEPENA ODLUKA

Rešenjem Apelacionog suda u Beogradu Gž 4043/23 od 10. avgusta 2023. godine potvrđeno je prvostepeno rešenje.

Po nalaženju Apelacionog suda, pravilno je prvostepeni sud odlučio kada je odredio predloženu privremenu meru, dajući za svoju odluku pravilne i na zakonu zasnovane razloge koje u svemu prihvata Apelacioni sud. Pre svega okolnost da su maloletni podnosioci braća i sestre preminulih lica, što suprotna strana nije sporila, da ih zastupaju roditelji, te da roditelji i braća i seste nastradalih lica imaju isto prebivalište su dovoljne da sud smatra verovatnim postojanje zajednice života a samim tim i potraživanje na strani braće i sestara.

Po oceni drugostepenog suda, izvršni poverioci su sudskim odlukama i javnim ispravama dokazali nameru izvršnog dužnika da otuđi i optereti bliže opisane nepokretnosti, odnosno da su u tom cilju preduzete konkretne radnje na koji način bi poverioci usled raspolaganja imovinom bili oštećeni odnosno onemogućeni da namire svoja buduća potraživanja. Obzirom na nameru izvršnog dužnika, broj oštećenih lica, te visinu budućeg potraživanja poverilaca sledi da postoji opasnost da izvršni dužnik raspolaže ne samo nepokretnom već i pokretnom imovinom, zbog čega pravilno prvostepeni sud nalazi da su izvršni poverioci učinili verovatnim i postojanje opasnosti po potraživanje.

Pritom, Apelacioni sud je zaključio da su neosnovani navodi žalbe da je odluka kojom je naloženo Narodnoj banci Srbije i javnom izvršitelju da sva novčana sredstva kojim raspolaže izvršni dužnik na računima i štednim ulozima kod poslovnih banaka zapleni, prenese i položi kod javnog izvršitelja, zasnovana na pogrešnoj primeni materijalnog prava jer će izvršnom dužniku biti zaplenjena osnovna zarada te će ostati bez osnovnih sredstava za život. Ovo stoga što se ova mera odnosi na sredstva koja su zatečena na računima i štednim ulozima kod poslovnih banaka u momentu izvršenja privremene mere što ne znači da će izvršni dužnik biti lišen zarada i osnovnih sredstava za život. Bez uticaja su i navodi žalbe da je prvostepeni sud prekoračio svoja ovlašćenja donošenjem odluka da oduzima i nakit izvršnom dužniku s obzirom da sud može da odredi svaku meru kojom se postiže svrha obezbeđenja, pa s obzirom na veliki broj oštećenih lica i veliku visinu njihovih potraživanja, te prirodu i značaj budućeg potraživanja, a koje se odnosi na naknadu štete zbog smrti bliskih lica, pravilna je i ova odluka, jer je cilj mere zaštita potraživanja poverilaca.


 

detaljnije

Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje