Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

31. januar 2010. godine

Dragičević Dičić: 20.000 predmeta u Apelacionom sudu

 
Predsednica Apelacionog suda u Beogradu Radmila Dragičević Dičić izjavila je da će taj žalbeni sud zadužiti više od 20.000 nerešenih predmeta iz krivične materije, građanske materije i radnog prava.

"Najviše predmeta je iz građanske materije, još nije poznat tačan broj, ali je samo iz Beograda primljeno više od 10.000 predmeta iz građanske materije. Procenjeno je da će sudije biti zadužene sa po 500 do 600 predmeta građanske materije, što će biti veliki zadatak i teret da reše te preuzete predmete", rekla je Radmila Dragičević Dičić.

Predsednica Apelacionog suda je navela da se prilikom preuzimanja predmeta pokazalo da je postojao zastoj u radu sudova, jer je taj sud primio predmete iz drugih viših sudova van Beograda koji su iz 2005. godine, što znači da su ležali i više od tri godine i čekali na rešenje po žalbi i istakla da je to nedopustivo.

"Šalter Apelacionog suda radi, pošta se prima redovno i sud je u potpunosti u funkciji, s tim što je pisarnica opterećena izuzetnim naporom da se svi predmeti upišu, zavedu i raspodele sudijama", rekla je Radmila Dragičević Dičić.

Dodala je da su sve sudije počele da rade, a u toku je primanje i raspoređivanje primljenih predmeta koji su tokom decembra putovali do nadležnih sudova.

Pri kraju je upisivanje svih predmeta i njihovo uvođenje u sistem Apelacionog suda i referenti, saradnici suda i neke sudije rade po dve smene zbog toga, rekla je Radmila Dragičević Dičcić.

Dodala je da su raspodeljeni i stari, hitni građanski predmeti i da su sve sudije zadužile određeni broj predmeta, a dodeljuju im se i novi predmeti.
Radmila Dragičević Dičić izjavila je da poslednje optužnice i istrage pokazuju da se gone glavni narko dileri i organizatori, dok se u borbi protiv korupcije može steći utisak da vlada "blaga politika gonjenja".

"Kada je reč o korupciji, ako se radi analiza presuda onda mora da se radi i analiza optužnica i krivičnih prijava, za koje izvršioce krivičnih dela korupcije se uopšte pokreću krivični postupci i istrage, da li je to najteža korupcija ili korupcija koja se svodi na 200, 300 evra", rekla je Radmila Dragičević Dičić.

Istakla je da se sa politikom krivičnog gonjenja još nije zašlo u sistemsku korupciju koja je pošast društva i koja se možda odvija u privatizaciji i javnim nabavkama.

"Takva korupcija sama po sebi nije odnos dva čoveka i male koristi pojedinca, da li će biti pregledan ili operisan odmah ili za šest meseci, nego je to sistemska korupcija koja urušava sistem zemlje i sve osnovne vrednosti", rekla je Radmila Dragičević Dičić.

(Preuzeto od Novinske agencije „Beta“)

Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje