Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

3. oktobar 2010. godine

Saslušanje svedoka i u stanu 
 

Nacrt novog Zakonika o krivičnom postupku po prvi put u srpsko krivično zakonodavstvo uvodi institut pod nazivom posebno osetljivi svedok, što će, kako se očekuje, olakšati rad suda u zaštiti žrtava krivičnih dela, bolesnih učesnika u postupku, dece, odnosno maloletnika.

– Prilikom određivanja statusa posebno osetljivog svedoka nekom licu, sud će imati u vidu njegov uzrast, životno iskustvo, način života, zdravstveno, odnosno psihičko stanje, kao i posledice koje je na njega ostavilo izvršenje krivičnog dela. Zakon ostavlja mogućnost ne samo da se takav svedok ispita preko video linka, već on može svoj iskaz sudskom veću da da i u svom stanu ili u prostoriji koja njemu odgovara. Ukoliko sud odobri, saslušanju mogu da prisustvuju tužilac i odbrana, ali, u određenim slučajevima, oni ne mogu direktno to da čine, već preko sudskog veća ili psihologa – objašnjava za „Blic nedelje“ sudija Radmila Dragičević-Dičić, predsednica Apelacionog suda u Beogradu i član radne grupe za izradu novog ZKP-a.


Značajna novina je i to što će pozive okrivljenom sud ubuduće dostavljati ne samo preko pozivara, već i elektronskim putem, odnosno preko interneta.


– Uručivanje poziva okrivljenom i strankama je postalo gotovo nemoguće. Zato smo se opredeli za rešenja koja će ojačati njihovu obavezu prema sudu i otkloniti ovaj problem koji je već godinama prava rak-rana i krivičnog i građanskog postupka u Srbiji. Osim elektronske dostave, novi ZKP proširuje i krug lica koja mogu da prime poziv. Na toj listi se, pored članova domaćinstva okrivljenog, nalaze i domar, komšija, predsednik kućnog saveta... Poziv okrivljenom može da preda i neko od saučesnika u krivičnom delu za koje se zajedno terete. Pored toga, novi ZKP strože postavlja obavezu okrivljenog da obavesti sud o svakoj promeni adrese – kaže za „Blic nedelje“ predsednica Dragičević-Dičić.


Ona posebno naglašava da će uvođenjem tužilačke istrage sa leđa delilaca pravde biti skinuto breme preuzimanja uloge organa gonjenja zbog nejasne, neuverljive, neprecizne i na „klimavim nogama“ postavljene optužnice.


– U slučajevima kada je tužilac bio neaktivan u toku istrage ili prilikom dokazivanja optužnice, sud je do sada, po službenoj dužnosti, bio obavezan da izvodi dokaze u korist optužnice. Tako je sud dovođen u položaj zbog koga je nekada moglo da se postavi pitanje njegove nepristrasnosti. U tako delikatnim situacijama sam se kao sudija nalazila nekoliko puta. Rešenje s tužilačkom istragom smatram dobrim, jer će ubuduće teret dokazivanja optužnice biti na tužiocu. Međutim, sudu je ostavljena mogućnost da u izuzetnim slučajevima,pre svega zbog pravičnosti, sam izvodi dokaze – ističe predsednica beogradskog Apelacionog suda.


U novom ZKP-u ostala je odredba o jemstvu kao zameni za pritvor, koju sudska praksa još nije u dovoljnoj meri prihvatila.


– Do sada sud nije mogao da javno kaže i odredi visinu jemstva za puštanje nekog lica iz pritvora, već je samo prihvatao ili odbijao ono što je nudila odbrana ,odnosno okrivljeni. Ubuduće će situacija biti drugačija, pa će sud sam određivati iznos da bi se neko našao na slobodi. Da bi opredelio visinu jemstva, sud će morati tačno da utvrdi imovinsko stanje okrivljenog, njegovih bližih srodnika ili lica koje nude jemstvo. Na visinu jemstva uticaće i težina krivičnog dela, kao posledice nastale njegovim izvršenjem – navodi sudija Dragičević-Dičić.

Izdvojeno mišljenje
Novi ZKP omogućava sudijama Vrhovnog kasacionog suda i apelacionih sudova u Srbiji da prilikom odlučivanja ne samo izdvoje svoje mišljenje, već i da se takvo mišljenje, obrazloženo i u pismenoj formi, javno objavi uz presudu.

Kraće presude
Sudijama će umnogome olakšati posao odredbe novog Zakonika o krivičnom postupku koje ih više ne obavezuju da prilikom pisanja presude daju široko obrazloženje.
– U ne malom broju slučajeva sudije će u presudama pisati kratko obrazloženje. Ovu mogućnost određivaće težina krivičnog dela, priznanje okrivljenog i saglasnost stranaka da ne traže pismeni otpravak – kaže predsednica Apelacionog suda u Beogradu.

(Preuzeto od dnevnih novina “Blic”)

Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje