Република Србија
Апелациони суд у Београду
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

Архива

21. март 2019. године
АБИД ПОДБИЋАНИН И ДР.

ПРВОСТЕПЕНА ОДЛУКА

Пресудом Вишег суда у Београду, Посебно одељење, К. По1 88/14 од 4. априла 2018. године:

  • због извршења кривичног дела терористичко удруживање из члана 393а, став 1. КЗ у вези са кривичним делом тероризам из члана 391, став 1. КЗ, кривичног дела финансирање тероризма из члана 393, став 1. КЗ, кривичног дела врбовање и обучавање за вршење терористичких дела из члана 391б, став 1. КЗ КЗ окр. Сеад Плојовић је осуђен на јединствену казну затвора у трајању од 11 година, док су окр. Изудин Црновршанин и окр. Рејхан Плојовић осуђени на јединствене казне затвора у трајању од по 9 година и 6 месеци;
  • због извршења кривичног дела терористичко удруживање из члана 393а, став 1. КЗ у вези са кривичним делом тероризам из члана 391, став 1. КЗ и кривичног дела врбовање и обучавање за вршење терористичких дела из члана 391б, став 1. КЗ КЗ окр. Абид Подбићанин је осуђен на јединствену казну затвора у трајању од 11 година, окр. Горан Павловић је осуђен на јединствену казну затвора у трајању од 10 година, док је окр. Ферат Касумовић осуђен на јединствену казну затвора у трајању од 7 година и 6 месеци и
  • због извршења кривичног дела терористичко удруживање из члана 393а, став 1. КЗ у вези са кривичним делом тероризам из члана 391, став 1. КЗ, кривичног дела финансирање тероризма из члана 393, став 1. КЗ, кривичног дела врбовање и обучавање за вршење терористичких дела из члана 391б и кривичног дела јавно подстицање на извршење терористичких дела из члана 391а окр. Тефик Мујовић је осуђен на јединствену казну затвора у трајању од 11 година.

Окривљени Абит Подбићанин, Сеад Плојовић, Тефик Мујовић, Горан Павловић, Рејхан Плојовић, Изудин Црновршанин и Ферат Касумовић су оглашени кривим што су почетком 2013. године, у Републици Србији и више других земаља, међусобно су се, и заједно са више других за сада неидентификованих лица, удружили на дуже време ради вршења кривичних дела тероризам, па су предузимали радње ради остварења плана који се састоји у томе да окривљени у континуитету прикупљају финансијска средства са циљем да се она користе у сврху извршења кривичног дела тероризам и у континуитету предузимају радње на врбовању грађана Републике Србије да изврше или учествују у извршењу овог кривичног дела, односно да се придруже терористичкој огрнаизацији „Исламска држава Ирака и Леванта (Шама)“ (ИДИЛ), те су организовали свој и одлазак других лица у Сиријску Арапску Републику, ради придуживања оружаном делу ове терористичке организације.

Окривљени Сеад Плојовић, Рејхан Плојовић, Тефик Мујовић и Изудин Црновршанин су оглашени кривим што су, остварујући план удружења, од истомишљеника у Републици Србији и земаља у региону БиХ и Хрватској и више земаља западне Европе – Аустрији, Немачкој и Луксембургу, континуирано прикупљали финансијска средства, укључујући и злоупотребљавајући и прилоге верника, са циљем да се она користе у сврху извршења кривичног дела тероризам и врбовање и обучавање за вршење терористичких дела, односно за врбовање више лица, углавном користећи њихов тежак материјални положај, остварјући на тај начин контролу и утицај, а потом и за финансирање путовање заврбованих лица и њиховог боравка у Сиријској Арапској Републици ради придуживања оружаном делу ИДИЛ-а и учешћа у оружаним сукобима, као и финансирања лица која су се већ налазила у редовима терористичке организације, којим су средствима располагали, одређујући када ће и у коју сврху бити утрошена.

Окривљени Абид Подбићанин, Сеад Плојовић, Горан Павловић, Рејхан Плојовић, Изудин Црновршанин и  Ферат Касумовић су оглашени кривим што су у оквиру удружења који су створили у намери извршења кривичног дела тероризам у континуитету предузимали радње на врбовању припадника исламске вероисповести у Републици Србији, нарочито међу млађим лицима и врбовали више лица да изврше или учествују у извршењу овог кривичног дела односно да се придруже терористичкој организацији „Исламска држава Ирака и Леванта (Шама)“ (ИДИЛ), и другим терористичким организацијама ради учествовања у извршењу наведеног кривичног дела.

Окривљени Тефик Мујовић је оглашен кривим што је и континуирано јавно износио и проносио идеје којима се непосредно подстиче на вршење кривичног дела тероризам, тако што је 2013. године и почетком 2014. године, на свом фејсбук профилу, под псеудонимом „Abdullah Abdullah“, у делу који је доступан за све кориснике, поставио низ садржаја – текстова, снимака и фотографија који величају организацију која је од стране Уједињених нација проглашена за терористичку – „Исламска држава Ирака и Леванта (Шама)“ (ИДИЛ), пропагирају њене поступке, позивају на пружање материјалне помоћи и приступању у њене редове, позивају на оружану борбу, насиље и убиства и приказују снимке истих, приказују мапе територије које контролише ИДИЛ, и позива на самоубилачке акције у Рашкој области, Београду у Риму.

Такође, првостепеном пресудом окр. Абит Подбићанин и Горан Павловић су ослобођени од оптужбе да су извршили, заједно са окр. Сеадом Плојовићем, Рејханом Плојовићем, Тефиком Мујовићем и Изудином Црновршанином кривично дело финансирање тероризма из члана 393, став 1. КЗ

ПОДНОСИОЦИ ЖАЛБЕ

Тужилац за организовани криминал, окр. Тефик Мујовић и његов бранилац, као и браниоци свих осталих окривљених.

ДРУГОСТЕПЕНА ОДЛУКА

Посебно одељење за организовани криминал Апелационог суда у Београду, након одржане седнице већа, донело је 18. јануара 2019. године пресуду Кж1 По1 22/18 којом је одбило као неосноване све жалбе и потврдило првостепену пресуду. 


 

 

 

 
Factum infectum fieri nequit – Учињено не може постати неучињено (Плаут)