Република Србија
Апелациони суд у Београду
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

1. новембар 2019. године
НИЈАЗИ АЋИФИ И ДР.

ПРВОСТЕПЕНА ПРЕСУДА

Пресудом Вишег суда у Београду, Посебно одељење, К. По1 184/16 од 4. децембра 2018. године због извршења кривичног дела новлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246, став 3. КЗ (од чега окр. Лазић, Илкић, Јовичин и Бабић у продуженом трајању), окр. Вадијет Арифи и Јелена Илкић су осуђени на казне затвора у трајању од по 5 година, окр. Богомир Лазић је осуђен на казну затвора у трајању од 6 година, док је окр. Сенад Бабић осуђен на казну затвора у трајању 6 година и 6 месеци, те је према окр. Лазићу и Бабићу изречена мера безбедности одузимања предмета и то опојне дроге марихуане, а према свим окривљенима је изречена мера безбедности одузимања предмета и то мобилних телефона са припадајућим СИМ картицама.

Окривљени су оглашени кривим што су у временском периоду током јануара месеца па све до 22. јуна 2016. године, на територији Републике Србије, неовлашћено набављали ради продаје, неовлашћено нудили на продају и неовлашћено продавали и стављали у промет супстанцу која је проглашена за опојну дрогу – марихуану, на тај начин што је сада осуђени Алберт Арифи формирао групу чији су чланови постали окр. Вадијет Арифи, Богомир Лазић, Јелена Илкић и Сенад Бабић, а у циљу вршења кривичног дела новлашћена производња и стављање у промет опојних дрога у оквиру које групе је окр. Вадијет Арифи имао задатак да из Великог Трновца, Општина Бујановац, по инструкцијама сада осуђеног Алберта Арифија, прима и неовлашћено преноси опојну дрогу канабис звану марихуана до Суботице, окр. Богомир Лазић да у викендици у Суботици неовлашћено ради продаје држи опојну дрогу марихуану и припрема „узорке“ које по налогу и инструкцијама сада осуђеног Алберта Арифија ради неовлашћене продаје предаје купцима, окр. Јелена Илкић да неовлашћено нуди на продају и врши неовлашћену продају опојне дроге марихуане корисницима на територији Суботице, а окр. Сенад Бабић, да по налогу и инструкцијама сада осуђеног Алберта Арифија, неовлашћено посредује и преноси опојну дрогу марихуану.

Такође, првостепеном пресудом окр. Нијази Аћифи је ослобођен од оптужбе да је извршио кривично дело новлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246, став 4. КЗ.

Оптужницом Тужиоца за организовани криминал окр. Нијази Аћифију је стављено на терет да је у временском периоду од почетка јануара месеца па све до 22. јуна 2016. године, на територији Републике Србије, постао припадник организоване криминалне групе, коју је организовао окр. Алберт Арифи.

ПОДНОСИОЦИ ЖАЛБЕ

Тужилац за организовани криминал и браниоци окр. Арифи Вадијета, Богомира Лазића, Јелене Илкић и Сенада Бабића.

ДРУГОСТЕПЕНА ОДЛУКА

Посебно одељење за организовани криминал Апелационог суда у Београду, након одржане седнице већа, донело је 3. октобра 2019. године пресуду Кж1 По1 13/19 којом је одбило као неосноване све жалбе и потврдило првостепену пресуду.


 

 

Factum infectum fieri nequit – Учињено не може постати неучињено (Плаут)