Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

Arhiva

22. februar 2019. godine
RAJKO PANTELINAC I DR.

PRVOSTEPENA ODLUKA

Presudom Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje, K. Po1 103/15 od 14. marta 2016. godine:

 • zbog izvršenja krivičnog dela krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 5. KZ, te krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju, u saizvršilaštvu, iz člana 114, stav 1, tačka 3. i 5. KZ i krivičnog dela nedozvoljena prozvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348. KZ okr. Rajko Pantelinac je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina i 6 meseci, dok je okr. Raško Mijailović osuđen na jedinstevnu kaznu zatvora u trajanju od 9 godina i 6 meseci. Takođe, prema okr. Pantelincu je izrečena mera bezbednosti oduzimanja predmeta i to: revolvera, metaka, bejzbol palice i dr;
 • zbog izvršenja krivičnog dela krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 5. KZ i krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju, u saizvršilaštvu, iz člana 114, stav 1, tačka 3. i 5. KZ okr. Radovan Galetin je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina,
 • zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 5. KZ okr. Pero Đurić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine.

Okrivljeni Rajko Pantelinac je oglašen krivim što je u toku 2011. godine, na teritoriji Republike Srbije, organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici tokom 2011. godine postali okr. Živojin Tajkov, prema kome je krivični postupak razdvojen i koji je u međuvremenu pravnosnažno osuđen, okr. Raško Mijailović i Radovan Galetin, dok je tokom 2012. godine pripadnik postao i okr. Pero Đurić, a koja organizovana kriminalna grupa je delovala sporazumno u cilju vršenja krivičnih dela  i planirala svoje delovanje i to kako na teritoriji RS, tako i na teritoriji drugih zemalja i to konkretno na teritoriji Republike Kipar i Republike Ukrajine, a radi sticanja finansijske koristi, a sve do 30. maja 2012. godine kada je njeno delovanje prekinuto akcijom Ministarstva unutrašnjih poslova RS i to tako što je okr. Pantelinac, organizovao kriminalnu grupu, stvorio plan da sa ostalim pripsanicim organizovane kriminalne grupe vrši krivična dela sa elementima nasilja i to ubistva i razbojništva.

Okrivljeni Raško Mijailović je oglašen krivim i što je od početka do neutvrđenog dana maja 2012. godine, u Topoli, neovlašćeno nabavio, držao, a potom i predao revolver okr. Rajku Pantelincu, koji je zbog napred navedenog dela, takođe, oglašen krivim.

Takođe, prvostepenom presudom okr. Jovica Radisavljević, Dušan Obrenović i Mladen Đukić su oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 5. KZ, dok je okr. Rajko Pantelinac oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo nedozvoljena prozvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348, stav 1. KZ.

PODNOSIOCI ŽALBE

Tužilac za organizovani kriminal, okr. Rajko Pantelinac, Raško Mijailović, Pero Đurić i njihovi branioci, kao i branilac okr. Radovana Galetina.

DRUGOSTEPENA ODLUKA

PPosebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu (pošto je prethodna presuda Apelacionog suda po usvojenom zahtevu za zaštitu zakonitosti ukinuta od strane Vrhovnog kasacionog suda u osuđujućem delu), nakon održanog pretresa, dana 22. januara 2019. godine donelo je presudu Kž1 Po1 14/18 kojom je preinačilo prvostepenu presudu, u pogledu pravne ocene dela u delu u kome su okr. Pantelinac, Mijailović i Galetin oglašeni krivim zbog izvršenja krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju, u saizvršilaštvu, iz člana 114, stav 1. tačka 5. KZ, kao i u delu odluke o krivičnim sankcijama, te u delu odluke kojom je okr. Mijailović oglašen krivim zbog izvršenja krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348, stav 1. KZ, te je:

 • zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 5. KZ, krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju, u saizvršilaštvu, iz člana 114, stav 1, tačka 5. KZ i krivičnog dela nedozvoljena prozvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348, stav 4. KZ okr. Rajka Pantelinca osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, 
 • zbog izvršenja krivičnog dela krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 5. KZ i krivičnog dela ubistvo u pokušaju iz člana 113. KZ okr. Radovana Galetina osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 7 godina,
 • zbog izvršenja krivičnog dela krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 5. KZ i krivičnog dela ubistvo u pokušaju iz člana 113. KZ okr. Raška Mijailovića osudilo na jedinstevnu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina. Takođe, prema okr. Mijailoviću, zbog nastupanja zastarelosti, je odbijena optužba za izvršenje krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348, stav 1. KZ  
 • zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 5. KZ okr. Pera Đurića je osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine

U preostalom, nepreinačenom, delu prvostepena presuda je potvrđena.

Okrivljeni Rajko Pantelinac, Raško Mijailović i Radovan Galetin su oglašeni krivim i što su u periodu od 1. aprila do 31. maja 2011. godine, na teritoriji Republike Srbije i Republike Kipar, postupajući u okviru plana delovanja organizovane kriminalne grupe koju je stvorio okr. Pantelinac, a čiji pripadnici su postali okr. Živojin Tajkov, Mijailović i Galetin,  pokušali da drugog liše života iz koristoljublja.


 

14. februar 2019. godine
DRAGAN ĐOKOVIĆ I DR.

PRVOSTEPENA ODLUKA

Presudom Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje, K. Po1 187/16 od 14. marta 2018. godine okr. Dragan Đoković je zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnog dela iz člana 346, stav 4. KZ i jednog produženog krivičnog dela prevara iz člana 208, stav 4. KZ osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 6 meseci i novčanu kaznu u iznosu od 5.000.000,oo dinara, te je od okrivljenog oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih dela, pa je okrivljeni obavezan da na račun budžeta Republike Srbije uplati iznos od 15.854.987,40 dinara. Oštećena privredna društva su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu.

Okrivljeni Dragan Đoković je oglašen krivim što je tokom septembra 2015. godine, na teritoriji grada Beograda, postao pripadnik organizovane kriminalne grupe koju je organizovao okr. Dejan Femić, protiv koga je postupak pravnosnažno okončan, a čiji pripadnik je postao i okr. Bogdan Bogdanović, protiv kog je postupak pravnosnažno okončan, pokazujući pripadnost izvršenjem postavljenih zadataka od strane organizatora organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj da vrši krivična delo prevara u cilju sticanja dobiti, tako što su u nameri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica dovodili i održavali u zabludi vlasnike menjačnica sa teritorije grada Beograda, navodili ih da im oni u okviru svoje delatnosti vrše zamenu dinara za evre na štetu svoje imovine, gde je plan organizovane kriminalne grupe podrazumevao prethodno postizanje dogovora sa vlasnicima menjačnica o razmeni određene količine dinara za evre, sa predlogom da se transakcije iz bezbednostnih razloga obave u ekspoziturama poslovnih banaka na teritoriji grada Beograda u kojima je navodno trebao biti isplaćen veći dinarski iznos na ime ostvarenog kredita, sa ciljem da se pridobije poverenje vlasnika i zaposlenih u menjačnicama, a zatim nakon uspešno obavljene prve regularne transakcije postizanje dogovora sa istim vlasnicima menjačnica oko nove razmene dinara za evre samo sada u mnogo većem iznosu, na isti način i na istom mestu, da bi sada prilikom razmena dinara za evre umesto originalnih dinarskih novčanica u torbama se nalazili svežnjevi novčanica upakovani tako što su na vrhu i dnu svežnja bile postavljene po jedna originalna novčanica a između postavljen odštampan papir u boji apoena koji se nalazio na vrhu i na dnu, čije ivice su oštampane da imitiraju dizajn originala i bili vakumirani u najlonske kese, kako se to radi u Narodnoj banci Srbije.

Prema okr. Vojislavu Novakoviću prvostepenom presudom je odbijena optužba za izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 4. KZ i jednog produženog krivičnog dela prevara iz člana 208, stav 4. KZ. Oštećena privredna društva su radi ostvarivanja svojih imovinsko – pravnih zahteva upućena na parnicu.

PODNOSIOCI ŽALBE

Branioci okrivljenog.

DRUGOSTEPENA ODLUKA

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sednice veća, donelo je  14. januara 2019. godine rešenje Kž1 Po1 12/18 kojim je ukinulo prvostepenu presudu u osuđujućem delu i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Po nalaženju Apelacionog suda osnovano se u žalbama branilaca okr. Dragana Đokovića ističe da je prvostepena presuda, u delu odluke o imovinsko pravnom zahtevu i meri oduzimanja imovinske koristi, doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka s obzirom na to da je izreka prvostepene presude u tom delu nerazumljiva, razlozi presude protivrečni izreci, a dati razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja nejasni i protivrečni, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost ožalbene presude.


 

14. februar 2019. godine
DEJAN MARJANOVIĆ I DR.

PRVOSTEPENA ODLUKA

Presudom Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje, K. Po1 81/15 od 8. marta 2017. godine:

 • zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, KZ i produženog krivičnog dela prevare, u saizvršilaštvu, iz člana 208, stav 4. u vezi sa stavom 1. KZ (od čega okr. Novica Rakočević i Stojan Pavićević u pokušaju):

- okr. Dejan Marjanović je je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 2 meseca i na novčanu kaznu u iznosu od 500.000,oo dinara,

- okr. Dragan Lukač je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 4 meseca i na novčanu kaznu u iznosu od 300.000,oo dinara,

- okr. Stojan Pavićević je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i na novčanu kaznu u iznosu od 200.000,oo dinara i

- okr. svedok saradnik Igor Perović je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 9 meseci i na novčanu kaznu u iznosu od 5.000,oo dinara.

 • zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 4, u vezi sa stavom 2. KZ i jednog produženog krivičnog dela prevare u pokušaju, u saizvršilaštvu, iz člana 208, KZ:

- okr. Novica Rakočević je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 7 meseci i na novčanu kaznu u iznosu od 250.000,oo dinara,

- okr. Mirko Pantić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 4 meseca i na novčanu kaznu u iznosu od 100.000,oo dinara i

- okr. Rade Atić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 2 meseca i na novčanu kaznu u iznosu od 100.000,oo dinara;

 • zbog izvršenja produženog krivičnog dela prevare, u saizvršilaštvu, iz člana 208. KZ

- okr. Zoran Suknjaja je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 4 meseca i na novčanu kaznu u iznosu od 300.000,oo dinara,

- okr. Jožef Feldejak je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 2 meseca i na novčanu kaznu u iznosu od 150.000,oo dinara,

- okr. Goran Milošević je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 2 meseca i na novčanu kaznu u iznosu od 200.000,oo dinara i

- okr. Aleksandar Bojović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6 meseci i na novčanu kaznu u iznosu od 150.000,oo dinara;

 • okr. Nada Divljan je zbog izvršenja jednog krivičnog dela prevare, u saizvršilaštvu, iz člana 208, stav 1. KZ osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 8 meseci i na novčanu kaznu u iznosu od 100.000,oo dinara.

Oštećena privredna društva su upućena da svoj imovinsko-pravni zahtev ostvaruju u parnici.

Okrivljeni Dejan Marjanović je oglašen krivim što je februara meseca 2010. godine organizovao kriminalnu grupu čiji su pripadnici odmah postali okr. Igor Gas, prema kome je krivični postupak razdvojen, okr. svedok saradnik Igor Perović i Dragan Lukač, kao i okr. Željko Šuškavčević, prema kome je u međuvremenu krivični postupak razdvojen i isti je pravnosnažno osuđen, dok su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe septembra meseca 2010. godine postali i okr. Novica Rakočević i Stojan Pavićević, a koja organizovana kriminalna grupa je do 29. oktobra 2010. godine delovala sporazumno na teritoriji Republike Srbije u cilju vršenja krivičnih dela prevare, a radi sticanja neposredne finansijske koristi, na taj način što je okr. Dejan Marjanović stvorio plan i finansirao njegovo ostvarivanje, u okviru koga su specijalno za ovu namenu pronalažena i kupovana preduzeća koja posluju duže vreme  i nisu nikada bila u blokadi, a kojima je potom sačinjavanjem lažnih ugovora i kompenzacijama podizan bonitet, te je kao odgovorno lice takvog preduzeća upisivan pripadnik organizovane kriminalne grupe, a potom su zakupljivani poslovni i magacinski prostori i opremani kako bi se stvorila fiktivna slika uspešnog preduzeća, da bi zatim pripadnici organizovane kriminalne grupe putem telefona u kratkom vremenskom periodu od 30 do 45 dana od velikog broja preduzeća sa teritorije Republike Srbije naručivali veće količine raznovrsne robe i dogovarali odloženi rok plaćanja, nakon čega je pripadnik ove grupe kao odgovorno lice navedenog preduzeća zaključivao ugovore o saradnji sa odgovornim licima oštećenih preduzeća i kao garanciju plaćanja im predavao svojeručno potpisane blanko overene menice, pri čemu su svi pripadnici organizovane kriminalne grupe znali da na računima njihovog preduzeća nema novčanih sredstava, niti se očekuje priliv, kao i da se ne namerava platiti uzeta roba nakon čega je po prispeću robe u magacinski prostor preduzeća ove organizovane kriminalne grupe, u kratkom vremenskom roku roba, po prethodno dogovorenom kriterijumu i procentu deljena među pripadnicima grupe koji su je potom prebacivali u svoja privatna skladišta i odatle rasprodavali, po znatno nižim cenama od tržišnih, fizičkim licima kao kupcima za gotov novac, dok je u poslovnoj dokumentaciji preduzeća ova roba rasknjižavana tako što su pravljene lažne fakture po  kojima je roba navodno prodata nesolventnim preduzećima kao daljim kupcima i od kojih su na ime ove prodaje, kao obezbeđenje plaćanja, uzete blanko menice ili uopšte nije knjižena, da bi nakon dospeća na naplatu prvih menica datim oštećenim preduzećima i blokade računa preduzeća organizovane kriminalne grupe, pripadnici iste napuštali zakupljene prostorije i magacine, telefonske kartice bacali i na taj način postajali nedostupni predstavnicima oštećenih preduzeća, koji plan su pripadnici organizovane kriminalne grupe prihvatili i uz dogovorenu naknadu u vidu tačno određenog procenta od robe nabavljene na navedeni način, odnosno novca dobijenog prodajom robe sprovodili preduzimajući konkretne radnje naložene im od strane okr. Marjanovića, pri čemu je u toku postojanja organizovane kriminalne grupe stvorio plan da se na osnovu lažno sačinjenih ugovora o navodnim kupovinama nepokretnostima na dobrim lokacijama u Novom Sadu i Beogradu, od strane pripadnika organizovane kriminalne grupe, kao kupca, i njegove uknjižbe kao vlasnika, vrši prodaja tih nepokretnosti trećim licima i da se na taj način ostvaruje neposredna finansijska korist, pa su u sklopu tog plana tokom avgusta 2010. godine pripadnici organizovane kriminalne grupe postali okr. Mirko Pantić i Rade Atić.

Takođe, prvostepenom presudom je okr.  Goran Milošević oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 4. KZ.  

PODNOSIOCI ŽALBE

Tužilac za organizovani kriminal, okr. Dragan Lukač, Stojan Pavićević, Nada Divljan, Aleksandar Bojović, Mirko Pantić, Rade Atić i njihovi branioci, kao i branioci okr. Zorana Suknjaja, Jožefa Feldejaka, Novice Rakočevića i Gorana Miloševića. 

DRUGOSTEPENA ODLUKA

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sednice veća, donelo je 23. novembra 2018. godine presudu Kž1 Po1 9/18 kojom je preinačilo prvostepenu presudu i to tako što je radnje okr. Mirka Pantića i Radeta Atića za koje su oglašene krivim prvostepenom presudom pravno kvalifikovao kao krivično delo prevara u pokušaju i saizvršilaštvu iz člana 208, stav 1 KZ, te je zbog izvršenja navedenog krivičnog dela i krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnog dela iz člana 346, stav 4. KZ okr. Mirko Pantić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 4 meseca i na novčanu kaznu u iznosu od 100.000,oo dinara, dok je okr. Rade Atić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 2 meseca i na novčanu kaznu u iznosu od 100.000,oo dinara. U preostalom, nepreinačenom, delu prvostepena presuda je potvrđena.


 

1. februar 2019. godine
DALIBOR OGNjANOVIĆ I DR.

PRVOSTEPENA ODLUKA

Presudom Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje, K. Po1 122/15 od 28. februara 2018. godine zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćenja proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 3. KZ i krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 246a stav 1. KZ okr. Dalibor Ognjanović i Aleksandar Jović su osuđeni na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po 5 godina i 2 meseca, dok su zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćenja proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 3. KZ okr. Aleksandar Drefljak, Marko Mandić, Marko Miković, Dušan Jovčić i Janko Janičić  osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 5 godina, te je prema okr. Dušanu Jovčiću, Daliboru Ognjanoviću i Aleksandru Joviću izrečena mera bezbednosti oduzimanja predmeta i to biljnih zasada i opojne droge kanabis.

Okrivljeni Bojan Bojković, prema kome je postupak razdvojen, Dalibor Ognjanović, Aleksandar Drefljak, Marko Mandić, Marko Miković, Dušan Jovčić, Janko Janičić i Aleksandar Jović su oglašeni krivim što su u periodu od sredine 2014. godine pa do 2. aprila 2015. godine, na teritoriji Republike Srbije – u Beogradu, Novom Sadu i Jagodini, kao kriminalna grupa, neovlašćeno proizvodili i držali opojnu drogu kanabis, čija je proizvodnja, promet i upotreba zabranjena, a koja je proglašena za opojnu drogu, radi njene prodaje, tako što su:

 • po dogovoru okr. Bojkovića i Jovića, okr. Jović u više navrata nabavljao potrebnu elektro opremu neophodnu za uzgajanje opojne droge kanabis u veštačkim uslovima, u čemu je učestvovao okr. Ognjanović obezbedivši deo sredstava za finansiranje ove nabavke, pa je okr. Jović u cilju stvaranja uslova za proizvodnju opojne droge kanabis, od novca koji su mu obezbedili okr. Bojković i Ognjanović, pored opreme koju je prethodno nabavio za potrebu grupe za improvizovane labaratorije u Novom Sadu i Vinči, nabavio je veću količinu mašinske i elektro opreme koja se koristi za uzgajanje kanabisa u veštačkim uslovima,
 • okr. Bojković je polovinom juna 2014. godine, u Novom Sadu, iznajmio kuću i u cilju stvaranja uslova za proizvodnju opojne droge kanabis u veštačkim uslovima izvršio adaptaciju dela kuće tako što je izvršio izolaciju zidova, posle čega je okr. Janičić izvršio instalaciju ilegalnog priključka na elektro mrežu, a potom instalirao mašinsku i elektro opremu za osvetljavanje, dovod i filtraciju vazduha, navodnjavanje i drugu opremu neophodnu za proizvodnju opojne droge kanabis,
 • po izvršenoj adaptaciji dela kuće i instaliranje opreme u prostorije prizemlja kuće, u 305 plastičnih saksija, a u prostoriji na spratu u 180 plastičnih saksija, okr. Bojković je zasadio semenke biljke kanabis, koje su 2. aprila 2015. godine zatečene u fazi cvetanja,
 • okr. Mandić i Miković su naizmenično boravili u kući i zalivali i prehranjivali biljke, kontrolisali osvetljenje, temperaturu i vlažnost vazduha, dok su okr. Bojković, Ognjanović i Drefljak kontinuirano proveravlai proces proizvodnje, te su na sprtu kuće držali i dva crna pvc džaka u kojima se nalazi sirova biljna materija kanabis, u jednom u količini od 1734,58 grama, a u drugom u količini od 1169,69 grama,
 • po dogovoru okr. Bojkovića i Drefljaka, sredinom februara 2015. godine okr. Drefljak je pridobio Jovčića za uzgajanje opojne droge kanabis u veštačkim uslovima, posle čega je u kući okr. Jovčića u Beogradu okr. Bojković, koristeći novčana sredstva koja je prethodno obezbedio sa okr. Ognjanovićem, izvršio adaptaciju 4 prostorije tako što je izvršio izolaciju zidova i druge pripremne radove, nakon čega je okr. Janičić instalirao mašinsku i elektro opremu za osvetljavanje, dovod i filtraciju vazduha, navodnjavanje i drugu opremu neophodnu za proizvodnju opojne droge kanabis, koju je prethodno nabavio okr. Jović,
 • u međuvremenu, dana 28. februara 2015. godine, po dogovoru okr. Bojkovića i Mandića, okr. Mandić je otputovao u Kraljevinu Holandiju, gde je za sve vreme boravka od okr. Bojkovića dobijao uputstva koja su se odnosila na kupovinu semenki i supstanci namenjenih za proizvodnju opojne droge kanabis, pa se, nakon što je kupio za sada neutvrđen broj semenki kanabisa, koristeći novčana sredstva koja u tu svrhu prethodno dobio prethodno od okr. Bojkovića i Ognjanovića, vratio u Beograd, od čega je 150 semenki okr. Bojković predao okr. Joviću kako bi kriminalna grupa u Jagodini organizovala prodavanje opojne droge kanabis,
 • po izvršenim pripremama okr. Bojković je sredinom marta 2015. godine, u potkrovlju kuće okr. Jovčića u Beogradu, u 473 plastične saksije zasadio semenke kanabisa koje su 2. aprila 2015. godine zatečene u visini stabljike oko 5 cm, a u 282 otvorena plastična kalupa, takođe, zasadio semenke kanabisa koje su istog dana zatečene u visini stabljika u visini od 2-3 cm,
 • sve vreme nakon zasađivanja okr. Jovčić je nastavio da zaliva, prihranjuje i nadgleda proces klijanja o čemu je obaveštavao okr. Bojkovića, dok je okr. Drefljak povremeno dolazio i proveravao proces uzgajanja biljaka obaveštavajući o tome okr. Bojkovića i Ognjanovića.

PODNOSIOCI ŽALBE

Tužilac za organizovani kriminal i branioci okrivljenih.

DRUGOSTEPENA ODLUKA

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sednice veća, donelo je  7. decembra 2018. godine rešenje Kž1 Po1 11/18 kojim je ukinulo prvostepenu presudu i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Po nalaženju Apelacionog suda osnovano se žalbama ukazuje da je prvostepena presuda doneta uz bitnu povredu odredba krivičnog postupka jer je izreka presude nerazumljiva i protivrečna sama sebi, o činjenicama koje su predmet dokazivanja nisu dati jasni razlozi, a postoji znatna protivrečnost između onoga što se nalazi u razlozima presude u sadržini zapisnika o iskazima datim u postupku i samih tih zapisnika, zbog čega nije moguće ispitati pravilnost i zakonitost prvostepene presude.


 

 

 
Factum infectum fieri nequit – Učinjeno ne može postati neučinjeno (Plaut)