Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English
15.09.2011.

Kž1 3316/11

REPUBLIKA SRBIJA
APELACIONI SUD U BEOGRADU
Kž1 3316/11
Dana 15.09.2011. godine
B E O G R A D
Nemanjina 9


APELACIONI SUD U BEOGRADU, u veću sastavljenom od sudije Veroljuba Cvetkovića, predsednika veća, i sudija Dragoljuba Đorđevića i Bojane Paunović, članova veća, uz učešće višeg sudijskog saradnika Jelene Kaličanin Vojnović, kao zapisničara, u krivičnom predmetu protiv okrivljenog AA i dr, zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu iz člana 344a stav 1 KZ u vezi člana 33 KZ, odlučujući o žalbi javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Šapcu Kt.br. 160/10 od 31.05.2011. godine i žalbe branioca okrivljenih AA, BB i VV, advokata AB, izjavljenih protiv presude Višeg suda u Šapcu K.br. 208/10 od 18.05.2011. godine, u sednici veća održanoj dana 15.09.2011. godine, doneo je sledeće

R E Š E Nj E


Povodom žalbe javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Šapcu Kt.br. 160/10 od 31.05.2011. godine i žalbe branioca okrivljenih AA, BB i VV, advokata AB, a po službenoj dužnosti, UKIDA SE presuda Višeg suda u Šapcu K.br. 208/10 od 18.05.2011. godine i predmet se vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje.


O b r a z l o ž e nj e


Presudom Višeg suda u Šapcu K.br. 208/10 od 18.05.2011. godine, okrivljeni AA, BB i VV su oglašeni krivima zbog izvršenja jednog krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu iz člana 344a stav 1 KZ u vezi člana 33 KZ, te su okrivljenima izrečene uslovne osude tako što su utvrđene kazne zatvora u trajanju od po 4 (četiri) meseca i istovremeno određeno da se kazne neće izvršiti ukoliko svaki od okrivljenih u roku od 1 (jedne) godine od dana pravnosnažnosti presude ne učini novo krivično delo. Oštećeni je upućen na parnicu radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva, a okrivljenima je izrečena i mera bezbednosti zabrane prisustvovanja određenim sportskim priredbama u trajanju od 1 (jedne) godine. Odlučeno je da ukoliko okrivljeni prekrše ovu zabranu, uslovna osuda će biti opozvana. Okrivljeni su obavezani da su u plate iznos od po 3.000,00 dinara na ime sudskog paušala.

Protiv navedene presude blagovremene žalbe su izjavili:

-javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Šapcu Kt.br. 160/10 od 31.05.2011. godine, zbog povrede krivičnog zakona, sa predlogom da Apelacioni sud u Beogradu ukine pobijanu presudu i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje;

-branilac okrivljenih AA, BB i VV, advokat AB, iz svih zakonom predviđenih razloga, sa predlogom da Apelacioni sud u Beogradu preinači pobijanu presudu na taj način što će okrivljene osloboditi od krivične odgovornosti ili presudu ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Javni tužilac Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu je u svom podnesku Ktž.br. 3205/2011 od 01.07.2011. godine, izneo mišljenje da je žalba javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Šapcu osnovana, te da navedenu presudu treba ukinuti i predmet vrati na ponovno odlučivanje prvostepenom sudu, a da je žalba branioca okrivljenih, advokata AB neosnovana i da je kao takvu treba odbiti.

Apelacioni sud u Beogradu je održao sednicu veća, na kojoj je razmotrio spise predmeta, zajedno sa pobijanom presudom i žalbama kao i iznetim mišljenjem javnog tužioca Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu, pa je našao:

Pobijana presuda sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 368 stav 1 tačke 11 ZKP-a, zbog koje povrede je presuda morala biti ukinuta, a povodom koje povrede drugostepeni sud uvek ispituje prvostepenu presudu po službenoj dužnosti, u smislu odredbi člana 380 Zakonika o krivičnom postupku, a što proizilazi iz sledeće:

Okrivljeni AA, BB i VV su oglašeni krivima zbog izvršenja jednog krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu iz člana 344a stav 1 KZ u vezi člana 33 KZ, jer su na utakmici koja se održala dana 09.05.2010. godine u Belotiću, fizički napali glavnog sudiju na fudbalskoj utakmici, a okrivljeni su bili fudbaleri fudbalskog kluba “_” koji je učestvovao u fudbalskoj utakmici.

Prema nalaženju Apelacionog suda u Beogradu, a polazeći od Evropske konvencije o nasilju, nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, posebno fudbalskim utakmicama, te Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama (“Službeni glasnik RS” br. 67/2003 i 90/2007), učesnici sportskog takmičenja i sportske manifestacije, znači lica koje po statutu sportskog saveza imaju svojstvo obaveznog i dozvoljenog učesnika sportskog takmičenja ili manifestacije, ne mogu biti izvršioci ovog krivičnog dela. Dakle, kako je u konkretnom slučaju došlo do fizičkog obračuna učesnika sportske prirede, i to na sportskom terenu, odnosno fudbalera i sudije, to se radnje za koje je prvostepeni sud oglasio krivim okrivljene, ne mogu pravilno kvalifikovati kao radnje izvršenja krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu iz člana 344a stav 1 KZ, jer okrivljeni AA, BB i VV, kao igrači fudbalskog tima, ne mogu biti izvršioci ovog krivičnog dela.

Iz napred navedenog razloga, po nalaženju Apelacionog suda u Beogradu, predmetna presuda je morala biti ukinuta, a prvostepeni sud će u ponovnom postupku otkloniti bitnu povredu odredaba krivičnog postupka na koje je ovim rešenjem ukazano, nakon čega će biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku za koju će dati jasne i logične razloge.

Sledom rečenog, Apelacioni sud u Beogradu se nije upuštao u ocenu žalbenih navoda žalbe javnog tužioca i branioca okrivljenih, ali će prvostepeni sud prilikom svojih činjeničnih i pravnih zaključivanja u ponovnom suđenju imati u vidu i navode ovih žalbi.

Na osnovu svega napred rečenog, Apelacioni sud u Beogradu je doneo odluku kao u dispozitivu rešenja, primenom odredbi člana 389 stav 1 Zakonika o krivičnom postupku.

Zapisničar      Predsednik veća-sudija
Jelena Kaličanin Vojnović, s.r.    Veroljub Cvetković, s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Svetlana Antić

 

Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje