Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English
10.04.2012.

Kž1 br. 1376/12

REPUBLIKA SRBIJA
APELACIONI SUD U BEOGRADU
Kž1 br. 1376/12
Dana 10.04.2012. godine
B E O G R A D
Nemanjina 9


U IME NARODA


APELACIONI SUD U BEOGRADU, u veću sastavljenom od sudije Veroljuba Cvetkovića, predsednika veća i sudija Dragoljuba Đorđevića i Bojane Paunović, članova veća, uz učešće višeg sudijskog saradnika Jelene Kaličanin Vojnović, kao zapisničara, u krivičnom predmetu protiv okrivljenog AA, zbog krivičnog dela neuplaćivanje poreza po odbitku iz člana 173 stav 1 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, odlučujući o žalbi javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru Kt.br. 179/08 od 27.12.2011. godine, izjavljene protiv presude Osnovnog suda u Zaječaru K.br.275/10 od 03.11.2011. godine, u sednici veća održanoj dana 10.04.2012. godine, doneo je sledeću


P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovana žalba javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru Kt.br. 179/08 od 27.12.2011. godine, pa se presuda Osnovnog suda u Zaječaru K.br. 275/2010 od 03.11.2011. godine, POTVRĐUJE.


O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru Kt.br. 179/08 od 27.12.2011. godine okrivljeni AA je na osnovu odredbe člana 355 stav 1 tačka 1 ZKP oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo neuplaćivanje poreza po odbitku iz člana 173 stav 1 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Odlučeno je troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava suda.

Protiv navedene presude blagovremenu žalbu je izjavio javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru Kt.br. 179/08 od 27.12.2011. godine, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa predlogom da Apelacioni sud u Beogradu preinači pobijanu presudu na taj način što će okrivljenog AA oglasiti krivim zbog izvršenja predmetnog krivičnog dela, te ga osuditi na kaznu zatvora i izreći mu meru bezbednosti zabrane vršenja poziva delatnosti i dužnosti.

Javni tužilac Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu je u svom podnesku Ktž. broj 1363/12 od 22.03.2012. godine izneo predlog da Apelacioni sud u Beogradu uvaži kao osnovanu žalbu javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru, te pobijanu presudu preinači i donese odluku u smislu žalbenih navoda.

Apelacioni sud u Beogradu održao je sednicu veća na kojoj je razmotrio spise predmeta, zajedno sa pobijanom presudom i žalbom, pa je po oceni žalbenih navoda i predloga, kao i predloga javnog tužioca Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu iz citiranog podneska, našao:

-žalba je neosnovana.

Ispitujući prvostepenu presudu po službenoj dužnosti, u smislu odredbe člana 380 Zakonika o krivičnom postupku, Apelacioni sud u Beogradu nalazi da prvostepeni sud nije učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 368 stav 1 tačka 1, 5, 6 i 8 do 11 Zakonika o krivičnom postupku i da na štetu okrivljenog nije povređen krivični zakon, a u odnosu na koje povrede povodom izjavljene žalbe drugostepeni sud prvostepenu presudu ispituje po službenoj dužnosti.

Naime, prema nalaženju Apelacionog suda u Beogradu pravilno je zaključivanje prvostepenog suda da radnje okrivljenog AA opisane izrekom presude ne sadrže bitne elemente krivičnog dela neuplaćivanje poreza po odbitku iz člana 173 stav 1 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a ovo iz sledećih razloga:

Članom 173 stav 1 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisano je da će se odgovorno lice u pravnom licu - poreskom placu, kao i preduzetnik - poreski platac, koji u nameri da ne plati porez ne uplati na propisani uplatni račun javnih prihoda iznos koji je obračunat na ime poreza po odbitku, kazniće se zatvorom do 3 godine i novčanom kaznom.

U konkretnom slučaju okrivljeni je optužnim predlogom javnog tužioca OJT u Zaječaru, terećen zbog izvršenja predmetnog krivičnog dela koje je izvršio na taj način što nije uplatio porez na zarade, doprinose za PIO, doprinose za zdravstveno osiguranje i doprinose za slučaj nezaposlenosti na teret radnika.

Zakonom o porezu na dohodak građana i to članom 99 stav 1 tačka 1, je propisano da će se po odbitku od svakog pojedinačno ostvarenog prihoda utvrditi i plaćati porezi na sledeće prihode: 1. zarade; 2. prihodi od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine ako je isplatilac prihoda pravno lice ili preduzetnik; 3. prihoda od kapitala; 4. prihod od nepokretnosti; 5. prihod od davanja u zakup pokretnih stvari; 6. dobitak od igara na sreću; 7. prihod od osiguranja lica; 7a. prihodi sportista i sportskih stručnjaka i 8. ostali prihodi ako je isplatilac prihoda pravno lice ili preduzetnik.

Sledom rečenog, prema nalaženju Apelacionog suda u Beogradu, pravilno je zaključivanje prvostepenog suda da se u smislu citiranih zakonskih propisa, doprinosi za PIO, doprinosi za zdravstveno osiguranje, te doprinosi za slučaj nezaposlenosti na teret radnika, ne mogu smatrati porezima, jer su oni (doprinosi) različiti od njih, a tim pre se ne mogu smatrati posebnom vrstom poreza - porezom po odbitku, a usled čega je prema nalaženju Apelacionog suda u Beogradu, prvostepeni sud pravilno odlučio kada je utvrdio da se u radnjama okrivljenog ne stiču elementi krivičnog dela za koje je terećen.

Takođe, kao što je napred rečeno, zakonom je propisano da je bitan element krivičnog dela neuplaćivanje poreza po odbitku iz člana 173 stav 1 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji činjenica da je porez obračunat. Međutim, u konkretnom slučaju se ne radi o iznosima poreza na zarade koji su obračunati na ime poreza po odbitku, jer je pravilno prvostepeni sud zaključio iz nalaza i mišljenja veštaka VV da predmetna isplata zarade zaposlenima u preduzeću za period februar – mart 2008. godine uopšte nije ni knjižena u poslovnim knjigama, iz čega sledi da iznos poreza uopšte nije ni obračunat niti knjižen, a što je bitan element krivičnog dela za koje se okrivljeni tereti.

Zbog svega napred rečenog, Apelacioni sud u Beogradu je kao neosnovane cenio žalbene navode javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru u kojima se spori zaključivanje prvostepenog suda, te ističe to da se porezom po odbitku smatraju i doprinosi, kao i da je u konkretnom slučaju porez na zarade, obračunat.

Sledom svega napred rečenog, Apelacioni sud u Beogradu je na osnovu odredbe člana 388 ZKP-a, doneo odluku kao u izreci ove presude.


Zapisničar       Predsednik veća-sudija
Jelena Kaličanin Vojnović, s.r.     Veroljub Cvetković, s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Svetlana Antić

Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje