Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

SUDIJE  POROTNICI

Pored profesionalnih sudija u sastav sudskih veća ulaze i sudije porotnici koji predstavljaju građane koji učestvuju u suđenjima.  

Za sudiju porotnika može biti imenovan punoletni državljanin Republike Srbije koji je dostojan funkcije sudije porotnika i u momentu imenovanja ima manje od sedamdeset godina života. Pri imenovanju vodi se računa o polu, starosti, zanimanju i društvenom položaju kandidata, o znanju, stručnosti i sklonosti ka pojedinim vrstama sudskih stvari.  

Specifičnost vezana za imenovanje je da se u postupcima u vezi sa porodičnim odnosima biraju sudije porotnici iz redova stručnih lica koja imaju iskustva u radu sa decom i mladima, dok se u krivičnim postupcima prema maloletnicima sudije porotnici biraju iz redova nastavnika, učitelja, vaspitača, kao i drugih stručnih lica koja imaju iskustvo u radu sa decom i mladima.  

Imenovanje sudija porotnika vrši Visoki savet sudstva, a na predlog ministra nadležnog za pravosuđe. Pre predlaganja ministar pribavlja mišljenje suda za koji se imenuje sudija porotnik.  

Sudija porotnik se imenuje na pet godina i može biti ponovo imenovan.  

Imenovanje porotnika se uvek vrši za određeni sud, a odlukom Visokog saveta sudstva se utvrđuje broj sudija porotnika u svim sudovima.  

Sudija porotnik ne može biti advokat ni pružati usluge i stručne savete uz naknadu, a sa funkcijom sudije porotnika nespojive su i druge službe, poslovi i postupci koji su oprečni dostojanstvu i nezavisnosti sudije ili štetni po ugled suda.  

Evidencije o sudijama porotnicima i o podacima potrebnim za vođenje ličnih listova nalaze se u sudskoj upravi.  

Sudija porotnik ima pravo na naknadu troškova nastalih na funkciji, naknadu za izgubljenu zaradu i pravo na nagradu. Uslove i visinu naknade  i nagrade propisuje Visoki savet sudstva.  

Predsednik suda udaljuje sudiju porotnika sa funkcije ako je protiv njega pokrenut postupak za krivično delo zbog koga može biti razrešen ili postupak za razrešenje, a udaljenje traje do okončanja postupka.  

Funkcija sudije porotnika ne prestaje zbog navršenja radnog veka, već u slučaju kada jeukinut sud u kome obavlja funkciju, razrešenjem i istekom mandata. Postupak u kome se utvrđuju razlozi za prestanak funkcije sudije porotnika pokreću predsednik suda, predsednik neposredno višeg suda, predsednik Vrhovnog kasacionog suda i ministar nadležan za pravosuđe. Postupak vodi i odluku donosi Visoki savet sudstva.  

U Srbiji je 23. maja 2008. godine osnovano Društvo sudija porotnika čiji je cilj afirmacija uloge, funkcije i položaja sudija porotnika u pravosudnom sistemu Srbije i uopšte. Bliže informacije o navedenom društvu možete potražiti na adresi www.drustvosudijaporotnikasrbije.rs
 
Apelacioni sud u Beogradu ima pet sudija porotnika koji su zakletvu pred predsednikom suda, sudijom Duškom Milenkovićem, položili 31. januara 2020. godine.  

U Apelacionom sudu u Beogradu raspoređeni su sledeće sudije porotnici: 

1. Anđelka Ćurčić, 1959, Krušedol-Irig, vaspitač, penzioner, VSS
2. Danka Nešović, 1974, Čačak, profesor engleskog jezika i književnosti, zaposlena, VSS
3. Ivan Stamenov, 1955, Dimitrovgrad, pukovnik u penziji, VSS
4. Selena Filipović, 1954, Kosjerić, diplomirani pravnik, penzioner, VSS
5. Tatjana Đorđević, 1963, Beograd, samostalni umetnik, nezaposlena, SSS
Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje