Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

Arhiva

TRINAEST SUDIJA STUPILO NA FUNKCIJU U APELACIONOM SUDU U BEOGRADU

26.11.2013.

Sudije koje su odlukom Visokog saveta sudstva izabrane da vrše sudijsku funkciju u Apelacionom sudu u Beogradu stupile su na funkciju u ovom sudu na svečanoj sednici svih sudija koja je održana 20. novembra 2013. godine. Na ovoj sednici na sudijsku funkciju u Apelacionom sudu je stupila i sudija Persida Jovanović koja je do sada sudijsku funkciju vršila u Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Od dvanaest izabranih sudija osam sudija je raspoređeno u Građansko odeljenje i to: sudija Zorica Bulajić, Zorica Đaković, Svetlana Pavić, Dragica Popesku, Milenko Todorović, Svetlana Begović Pantić, Momirka Prokić i Gordana Komnenić, troje sudija ja raspoređeno u Građansko odeljenje za radne sporove i to: sudija Persida Jovanović, Zorica Smirčić i Nevenka Kaluđerović, dok je sudija Jasmina Vasović raspoređena u Krivično odeljenje ovog suda. Posebnom odlukom predsednika Apelacionog suda u Beogradu sudija Aleksandar Stepanović je postavljen za vršioca funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu.

Dolaskom imenovanih sudija Apelacioni sud u Beogradu svoj rad nastavlja sa 85 sudija (uključujući i predsednika suda).

Na svečanoj sednici svih sudija na funkciju predsednika suda je stupio i dosadašnji vršilac funkcije predsednika tog suda sudija Duško Milenković.

 

 

POVODOM REAKCIJA POJEDINIH MEDIJSKIH KUĆA NA ODLUKU APELACIONOG SUDA DONETOG U PREDMETU „GNjILANSKA GRUPA“

21.11.2013.

Kao lice koje je dužno da snagom svog autoriteta štitim ugled suda na čijem se čelu nalazim smatram da je nedopustivo da se o sudskom postupku koji se vodi pred Odeljenjem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, poznatom u javnosti kao „Gnjilanska grupa“, komentariše presuda koja nije poznata javnosti, kao i način glasanja članova veća, jer se postupak još uvek nalazi u fazi većanja i glasanja i, shodno Sudskom poslovniku, zaštićen je tajnošću.

Vođenje tzv. „paralelnih sudskih postupaka“ kroz medije nije samo opasno zbog stvaranja pogrešne predstave u javnosti o samom toku postupka već predstavlja i napad na jedan od osnovnih stubova svake države – pravosuđe i stvara osećaj nesigurnosti i bespomoćnosti svakog građanina koji je upoznat sa porukom koja se kroz takav tekst šalje. Time se, svakako, ne mešam u pravo svakog novinara da se nakon okončanja postupka, sa postupkom i pravnosnažnom presudom suda, upozna u celosti radi informisanja javnosti i time i sam da doprinos boljem upoznavanju javnosti sa radom kako Apelacionog suda, tako i svih sudova na teritoriji Republike Srbije.

U veri da mediji i sudstvo imaju isti cilj – pravilno informisanje javnosti o svim postupcima za koje postoji interes da javnost sa istima bude upoznata apelujem da se, bez zvanične potvrde iz suda, u javnost ne plasiraju informacije o tome kakva je po „nezvaničnim izvorima“ odluka u određenom predmetu doneta. Ovo posebno ističem jer javnost tek nakon ekspedovanja odluke ima pravo da zna da li je odluka doneta jednoglasno ili većinom glasova, dok se plasiranje informacija o tome kako su pojedine sudije u tom predmetu glasale predstavlja samo nagađanja novinara o načinu glasanja, jer sud veća i glasa u zasedanju zatvorenom za javnost, te se takvim tekstovima ugrožava nezavisnost i nepristrasnost sudstva.


PREDSEDNIK APELACIONOG SUDA U BEOGRADU
SUDIJA

Duško Milenković

 

APELACIONI SUD U BEOGRADU DOBIO SVOG PRVOG PREDSEDNIKA

1.11.2013.

Narodna skupština RS, na predlog Visokog saveta sudstva, izabrala je sudiju Duška Milenkovića, dosadašnjeg v. f. predsednika predsednika Apelacionog suda u Beogradu, za prvog predsednika ovog suda od osnivanja Apelacionog suda, 1. januara 2010. godine.

Sudija Duško Milenković je sudija Apelacionog suda u Beogradu od osnivanja tog suda i kao v. f. predsednika suda, a sada i kao predsednik suda, nastaviće da obavlja sudijsku funkciju u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal istovremeno sa dužnostima predsednika suda. Funkciju predsednika suda obavljaće četiri godine i, shodno Zakonu o sudijama, može biti ponovo biran na tu funkciju.

Sudija Duško Milenković od 1993. godine radi u sudu, najpre kao pripravnik, zatim kao stručni saradnik, a od 1997. godine i kao sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu. Od 2003. godine je sudija Okružnog suda u Beogradu, a od 2010. godine je sudija  Apelacionog suda u Beogradu. U Apelacionom sudu postupa kao sudija Krivičnog odeljenja i Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, a takođe je i rukovodilac sudske prakse u Krivičnom odeljenju i član Redakcijskog odbora Biltena ovog suda. Rođen je 1966. godine u Užicu, oženjen je i otac je dvoje dece.

Kao sudija Apelacionog suda, sudija Milenković je bio uključen u proces odlučivanja u žalbenim presudama u više predmeta koji su izazvali veliko interesovanje javnosti, uključujući i predmete «Andrija Drašković» (u kojem je postupao kao predsednik veća i sudija izvestilac), te «Drumska mafija» i «Duvanska mafija» (u kojem je postupao kao sudija izvestilac).

 Biografiju v. f. predsednika Apelacionog suda u Beogradu, sudije Duška Milenkovića, možete pročitati ovde.

 

 
Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje