Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

Arhiva

Obaveštenje o postavljanju branioca po službenoj dužnosti u predmetu Kž1 339/17.

20.11.2017.

Obaveštenje možete preuzeti ovde.

 

VRHOVNI KASACIONI SUD ODBIO ZAHTEV ZA ZAŠTITU ZAKONITOSTI U POSTUPKU KOJI JE VOĐEN PROTIV OKR. SLAVKA TOMIĆA I DR.

10.11.2017.

Presudom Vrhovnog kasacionog suda od 19. septembra 2017. godine odbijen je kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca podignut protiv pravnosnažne presude ovog suda kojom su okr. Slavko Tomić, Miodrag Stojanović i Olivera Jeremić oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi, a okr. Svetlana Sremčević oslobođena od optužbe da je izvršila krivično delo nesavestan rad u službi.

Presudom Apelacionog suda od 1. septembra 2016. godine, a koja je bila predmet razmatranja od strane Vrhovnog kasacionog suda po podnetom zahtevu za zaštitu zakonitosti, preinačena je presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom su zbog izvršenja krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi okr. Slavko Tomić, Miodrag Stojanović i Olivera Jeremić osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 1 godinu i 3 meseca, te im je izrečena mera bezbednosti zabrane vršenja lekarskog poziva u trajanju od po 2 godine, dok je okr. Svetlani Sremčević zbog izvršenja krivičnog dela nesavestan rad u službi izrečena uslovna osuda kojom joj je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 1 godine sa rokom proveravanja od 4 godine, te joj je izrečena mera bezbednosti zabrane vršenja svih dužnosti vezanih za upravljanje zdravstvenom ustanovom u trajanju od 10 godina.   

U obrazloženju presude Vrhovnog kasacionog suda se, između ostalog, navodi  da je, nasuprot tvrdnji Republičkog javnog tužioca, drugostepeni sud dao jasne razloge za zaključak da nije dokazano sa potpunom sigurnošću i bezuslovno da je smrt Jelice Radović nastupila usled propuštanja dužnog činjenja od strane okr. Slavka Tomića, Miodraga Stojanovića i Olivere Jeremić. Stav drugostepenog suda, s tim u vezi, da ni jedna radnja koju su okrivljeni bili dužni da preduzmu u konkretnom slučaju ne bi apsolutno isključila smrtni ishod i razlozi izneti u drugostepenoj presudi za taj stav, zasnivaju se na činjenicama koje sud nalazi utvrđenim u toku prvostepenog i drugostepenog postupka, u pogledu prirode i vremena javljanja simptoma septičkog stanja kod Jelice Radović i objektivne mogućnosti prepoznavanja od strane lekara uzročnika tog stanja i njihovog pravovremenog reagovanja.

U odnosu na okr. Svetlanu Sremčević u obrazloženju presude Vrhovnog kasacionog suda se, između ostalog, navodi da su navodi iz zahteva za zaštitu zakonitosti, takođe, neosnovani. Drugostepeni sud je u obrazloženju drugostepene presude izneo jasne razloge za zaključak da nije dokazano da je okr. Sremčević izvršila krivično delo za koje je optužena, naime iz razloga što je teža povreda prava drugog kao posledica propusta koji su joj stavljeni na teret kao odgovornom licu u zdravstvenoj ustanovi, u činjeničnom opisu dela u optužnom aktu dovedena u vezu sa postupcima lekara i označenim uzrokom smrti Jelice Radović u postoperativnom periodu, što kao nečinjenje lekara nije utvrđeno kao uzrok smrti Jelice Radović. Stoga ovi razlozi presude, nasuprot stavu Republičkog javnog tužioca, nisu protivrečni osnovu iz Zakonika o krivičnom postupju za donošenje oslobađajuće presude u odnosu na ovu okrivljenu. 

 

 
Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje